‘Officier is geen rechterlijke autoriteit’

Het Openbaar Ministerie mag niet zelf beslissen of een EU-land waaraan Nederland een arrestant heeft uitgeleverd die persoon ook voor andere vergrijpen mag vervolgen. Zulke besluiten moet het aan de rechter overlaten, vindt het Europees Hof van Justitie in een arrest over een Belgische onderdaan, die werd beschuldigd van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en oplichting.

Delen:

Foto: Geert Snoeijer

Het Europees Hof vindt het OM niet onafhankelijk genoeg. Het constateert dat de minister van Justitie het OM opdrachten kan geven, zogeheten aanwijzingen, ook al gebeurt dat zelden. Zo zou de politiek zich kunnen bemoeien met besluiten over Europese arrestatiebevelen.

Andere delicten

De Belg om wie de zaak draaide, is door Nederland overgeleverd aan België. Toen hij daar in de cel zat, vroeg België aan Nederland toestemming om de man ook voor andere delicten te vervolgen. Een Nederlandse officier van Justitie stemde in, en de Belg kreeg nog eens drie jaar cel.

Wantrouwen

Het Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) komt met een wetsvoorstel om de aanwijzingsbevoegdheid van de minister uit de wet te halen. Alleen het bestaan van die bevoegdheid leidt tot wantrouwen, vindt Groothuizen. “In de processen tegen Wilders was formeel geen aanwijzing gegeven, maar het OM besprak vanuit zijn informatierol wel allerlei dingen met het ministerie,” zei Groothuizen in NRC. “Daarbij gingen ambtenaren meedenken. Dat is onwenselijk en het bracht het OM in een lastige positie, zoals tijdens de strafzaak bleek.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven