Officier van justitie: wegsturen Yuri in strijd met fail trial

Delen:

Beeld bij Fair trial YuriOfficier van justitie Wouter Bos (arrondissementsparket Den Haag) noemt het wegsturen van Yuri van Gelder tijdens de Olympische Spelen in strijd met het beginsel van fair trial. Bos schrijft dat in een opiniestuk in NRC. “Er is een onomkeerbare sanctie opgelegd, zonder tussenkomst van een onafhankelijke (tucht)rechter,” meent Bos. “Team NL en de turnbond waren tegelijkertijd aanklager, rechter en beul.”

De officier en medeauteur Arno van ’t Hoog (journalist) citeren de Duitse rechtsgeleerde Radbruch die begin vorige eeuw al waarschuwde voor deze onwenselijke vermenging van rollen: “Wer einen Ankläger zum Richter hat, braucht Gott zum Advokaten.”

Juist dat laatste argument is bij advocaat Richard Korver in het verkeerde keelgat geschoten. Richard Korver vindt: “Dat nou net een officier zich keert tegen aanklager en rechter tegelijk zijn…bij ZSM gebeurt niet anders.” Maar officier van justitie Marc Beurskens (arrondissementsparket Oost-Brabant) neemt het op voor Wouter Bos: “Ik weet niet goed of uw tweet geschaard moet worden onder de appels en peren, de klok en de klepel of zo krom als een hoepel?”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven