Officieren van justitie leren zichzelf en collega’s beter kennen met bordspel

Officieren van justitie die in opleiding zijn, kunnen het bordspel ‘Vrijspraak’ spelen om zo het vak onder de knie te krijgen. Dit spel is speciaal ontwikkeld voor het Openbaar Ministerie. Binnenkort kan iedere OM’er ermee aan de slag.

Delen:

foto: Loes Spruijt-van der Meer (OM)

‘Vrijspraak’ is ‘het bordspel van het Openbaar Ministerie’ dat medewerkers – nu nog alleen de officieren in opleiding (OIO’s) – spelenderwijs stimuleert om vrijuit te spreken over persoonlijke en werkgerelateerde thema’s. Het spel wordt gespeeld met dobbelstenen, kaarten, een zandloper en pionnen – in de vorm van Vrouwe Justitia.

Advocaat van de duivel

Het is de bedoeling dat spelers naar elkaar luisteren, met elkaar in gesprek gaan over grijze gebieden, anderen ‘verdiepende vragen’ voorleggen, medespelers steunen, in hoger beroep gaan en ‘soms’ de advocaat van de duivel uithangen. Met Vrijspraak leren OM’ers zichzelf en hun collega’s beter kennen, zo is de bedoeling. Wie het bordspel speelt moet zo snel mogelijk van ‘start’ naar ‘requisitoir’ zien te komen. De winnaar mag dan een kort betoog houden over hoe het spel is verlopen en wat de verkregen inzichten zijn geweest.

Intervisiespel

Monique van der Borg, landelijk officier leren & ontwikkelen noemt Vrijspraak ‘een intervisie- en ontmoetingsspel’ waarbij deelnemers vragen over het vak, henzelf en hun drijfveren beantwoorden. In Opportuun, het blad voor het OM zegt zij: “Met als doel om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar en het OM beter te leren kennen. En dat op een leuke, vlotte, creatieve en licht competitieve manier.” Het kan worden gespeeld tijdens de lunchpauze of op de vrijdagmiddagborrel.

Het spel is ontwikkeld voor OIO’s, maar op korte termijn komt er een uitbreiding waardoor het spel OM-breed kan worden gespeeld. De exemplaren zijn uitgedeeld aan de coördinerend opleiders van alle arrondissementsparketten, het Functioneel Parket, het Landelijk Parket en het Ressortsparket. OM’ers die het spel willen uitproberen, kunnen contact opnemen met de lokale coördinerend opleider.

Moordonderzoek

Het OM houdt kennelijk van spelletjes. In 2017 lanceerde het Openbaar Ministerie de online game De Moordzaak. Deelnemers spelen dat zij de officier van justitie zijn en leiding geven aan het moordonderzoek door de politie. Deze serious game is gebaseerd op een echte zaak en laat in grote lijnen zien wat er komt kijken bij een moordonderzoek. Dat was toen een populair spel: het werd in een half 28.000 keer gespeeld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven