OM-baas veroordeelt gevaarlijke boerenacties: ‘Stop hiermee!’

Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie, haalde recent flink uit naar de verantwoordelijken voor verkeersonveilige acties en bedreigingen in het kader van de boerenprotesten. “Daders worden vervolgd en bestraft.”

Delen:

Van der Burg-69cfb352
Gerrit van der Burg (foto: Friso Keuris)

Sinds het kabinet de kaart uitbracht waarop per gebied was aangegeven hoeveel de stikstofuitstoot de komende jaren gereduceerd moet worden, zijn er aanhoudend boerenacties in het land. Vaak gaan die vergezeld van ongeregeldheden. Zo werd verantwoordelijk minister Van der Wal voor Stikstof en Natuur (VVD) eerder door boze boeren thuis opgezocht. De protesten duren voort en gaan niet zelden gepaard met gevaarlijke verkeerssituaties, onder meer veroorzaakt doordat mest, asbest en hooibalen de wegen versperren. Het OM bracht onlangs een reactie uit.

Ver over de schreef

“Vrijheid van meningsuiting is een groot goed”, begint Van der Burg. Maar het aanbrengen van blokkades op de weg is van een andere orde en bovendien strafbaar. “Stop hiermee!” Dat degenen die de wegen weer begaanbaar proberen te maken, nu ook slachtoffer worden van bedreigingen, gaat volgens hem “ver over de schreef.”

Er zijn volgens de collegevoorzitter nog geen aanhoudingen verricht in het kader van de recente protesten. Maar hij wijst erop dat bij eerdere boerenacties wel mensen zijn aangehouden, op verdenking van “strafbare feiten die variëren van negeren bevel, opruiing, blokkeren van de snelweg tot poging doodslag.”

Hij blijft herhalen dat bedreigers van mensen met een publieke taak, zoals politici, agenten en journalisten, kunnen rekenen op zware repercussies. “Word je verdacht van een strafbaar feit tegen iemand die een publieke taak uitoefent, dan kun je bij voldoende bewijs een dubbele strafeis tegemoet zien.”

Rechtsstaat

Van der Burg sluit af met een waarschuwing aan iedereen die buiten de grenzen der wet treedt, door te wijzen op de grote gevolgen die een strafblad kan hebben voor iemands carrière, studie of vrijwilligerswerk. Maar niet zonder de onruststokers nog eenmaal uit te leggen hoe de rechtsstaat werkt: “Uiteraard volgen deze consequenties pas na een zorgvuldige procesgang en eventuele veroordeling, waarbij iedere verdachte recht heeft op rechtsbijstand.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven