OM en CJIB incasseren 50 miljoen aan crimineel vermogen

Delen:

Het Openbaar Ministerie (OM) en het Centraal Justitieel Incasso Bureau hebben (CJIB) in 2009 bijna 50 miljoen euro aan crimineel vermogen geïncasseerd. Dat bedrag bestond uit bijna 39 miljoen euro aan geïnde ontnemingsmaatregelen en schikkingen en transacties die het OM met verdachten trof. Daarnaast is er 11 miljoen euro aan verbeurdverklaringen geïnd.

De afgelopen jaren is het incassoresultaat dat bestaat uit door de rechter opgelegde ontnemingsmaatregelen, schikkingen en transacties, fors gestegen. Zo is in 2009 bijna 39 miljoen euro geïncasseerd, terwijl in 2008 dat ruim 23 miljoen euro was en in 2004 10,5 miljoen euro.

De stijging van het incassoresultaat over 2009 is te verklaren door de ongeveer 15 miljoen aan ontvangsten uit schikkingen en transacties. Met een schikking of ontnemingstransactie kan de verdachte voorkomen dat hij voor de rechter moet verschijnen. De komende jaren zal moeten blijken of de verhoogde ontvangsten uit schikkingen en transacties structureel zijn.

Naast het incassoresultaat ontnemingen, schikkingen en transacties is er 11 miljoen euro aan verbeurdverklaringen geïncasseerd. Dat zijn door de rechter opgelegde straffen van strafrechtelijk inbeslaggenomen vermogen of voorwerpen die naar de Staat overgaan. Ook hier laten de opbrengsten uit verbeurdverklaringen een stijging zien. In 2008 ging het om bijna 8 miljoen euro.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven