OM gebruikt kwakzalvers als medisch deskundigen en wint daar een prijs mee

Hoofdofficier van justitie Sue Preenen heeft dit jaar de Meester Kackadorisprijs gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij aan een persoon of organisatie die kwakzalverij in ruime mate heeft bevorderd – zonder zelf kwakzalverij te bedrijven.

Delen:

OM gebruikt kwakzalvers als medisch deskundigen en wint daar een prijs mee - Mr. online
Foto: Depositphotos

Preenen, verbonden aan het arrondissementsparket Noord-Holland, kreeg de prijs in een zaak over een chiropractor, hoewel ze die zaak zelf niet behandelde. Het ging over een chiropractische nekmanipulatie door een Haarlemse chiropractor. Daardoor trad bij een patiënt een hersenstam-infarct op. Dat leidde tot levenslange invaliditeit en 100% zorgbehoefte van een voordien gezonde jongeman. De oorzaak van dit herseninfarct lag in beschadiging van de in hals lopende slagaders. De chiropractor werd veroorzaking van ernstig lichamelijk letsel en het niet bieden van informed consent ten laste gelegd. Een hoogleraar neurologie die in een eerdere civiele procedure was geconsulteerd achtte een causaal verband tussen de toegepaste nekmanipulatie en de opgetreden complicatie bewezen.

‘Beroepsnormen’

In de strafzaak koos medisch officier C.N. Brugman ervoor twee chiropractoren als deskundigen en een forensisch arts in te schakelen – geen neuroloog. Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij stond vrijspraak van tevoren vast, omdat chiropractoren doorgaans een voorspelbare verdediging opzetten. Zij herhaalden dat de beklaagde strikt volgens de ‘beroepsnormen’ van de Nederlandse Chiropractoren Associatie had gehandeld. Volgens de jury van de kwakzalverprijs realiseerde deze medisch officier zich niet dat deze beroepsnorm door de beroepsgroep zelf is bedacht en aanzienlijk verschilt van de richtlijnen van neurologen of orthopeden. “Dat chiropractie een gezelschap van krakers is dat alle kwalen toeschrijft aan scheefstanden van de wervels en waarvan het nut wetenschappelijk nimmer is aangetoond” (aldus de vereniging) – “daarvan heeft de medisch officier – en in haar kielzog de rechter – zich kennelijk geen rekenschap gegeven.”

Op eigen verzoek

De hoofdofficier van justitie van het arrondissement waaronder officier Brugman ressorteert, Sue Preenen, wees de vereniging erop dat officieren van justitie nooit op persoonlijke titel beslissingen nemen, maar als functionaris van het Openbaar Ministerie. Daarom werd op haar eigen verzoek de Meester Kackadorisprijs dit jaar aan haar uitgereikt. Dit gebeurde op zaterdag 1 oktober, op het jaarlijkse symposium van de VtdK in Amsterdam, dit jaar gewijd aan de pretenties van leefstijlgeneeskunde.

Doctor

Ook al krijgt Preenen de prijs, wat Brugman deed noemt de vereniging wel een ‘blunder’, en die staat niet op zichzelf. In 2011 speelde de kwestie of chiropractoren zich mogen afficheren als ‘doctor’. Tegen een chiropractor die deze titel voerde, deed de vereniging aangifte. In die zaak meldde de advocaat-generaal (ressort Arnhem) dat hij in 2019 ‘twee vragen had uitstaan, zowel bij het expertisecentrum medische zaken als bij een lokale officier medische zaken met de vraag om mee te denken’. Een opgelegde bestuurlijke boete werd ingetrokken en het beroep op de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om mee te denken leverde niets op. “Wij zijn nu elf jaar na de initiële aangifte en alle expertise van de medische officieren ten spijt: kwakzalvende chiropractors kunnen zich nog altijd vrijelijk met de doctorsgraad presenteren”, aldus de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven