OM Limburg experimenteert met VR-bril

Delen:

In de rechtbank van Limburg heeft de virtual reality-bril zijn intrede gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg kan hiermee vanaf nu 3D-opnamen inzetten tijdens rechtszaken.

Limburg is de eerste provincie waar deze nieuwe techniek wordt toegepast. De bril is woensdag door het OM gepresenteerd aan onder andere de rechtbank en advocaten.

De bril zou zich vooral lenen voor moordzaken, licht de woordvoerder Gertjan Bos van het OM Limburg toe. Een officier van justitie, rechter of advocaat kan een VR-bril opzetten om de locatie van de moord nog eens rustig te bekijken. Ook kunnen bijvoorbeeld kogelbanen geïllustreerd worden. Bos: “Door de bril krijg je een heel goede indruk van het plaats delict. Ook kan de rechter beter beoordelen of iets plausibel is of niet.”

In Heerlen en Venlo hebben de politie-eenheden de benodigde scanapparatuur tot hun beschikking om van een plaats delict een 3D kopie te maken. “Deze eenheden zullen, zover mogelijk, bij elk plaats delict met fatale slachtoffers een scan maken van de omgeving,” zegt Bos.

Het is in de virtuele wereld mogelijk beelden te stileren. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden om bloed wel of niet te laten zien, om bijvoorbeeld nabestaanden te ontzien.

Het is nog de vraag hoe en op welk moment in de procedure de VR-bril precies zal worden ingezet. Zo is het mogelijk dat de bril alleen in de aanloop naar een zitting gebruikt zal worden. “De zittende macht ziet nog niet voor zich hoe de bril in een zitting toegepast kan worden. Er wordt gevreesd dat het tijdens een zaak heel veel tijd in beslag zou nemen. Zo is het een mogelijkheid dat de bril alleen in aanloop naar een zitting wordt gebruikt, zodat de advocatuur, de rechters en het OM een beeld kunnen krijgen van het plaats delict, maar de zitting niet onderbroken hoeft te worden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven