‘OM moet bankgegevens automatisch krijgen’

Delen:

Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie zou, ter bestrijding van witwassen, gegevens van banken voortaan automatisch moeten krijgen. Nu moet het OM daar nog om vragen. Dat staat in het wetsvoorstel Wet verwijzingsportaal bankgegevens.

Dit wetsvoorstel regelt dat banken en andere financiële instellingen, die rekeningen met een IBAN-nummer aanbieden, zich aansluiten op een portaal waarin de politie, de bijzondere opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit Nederland en de Belastingdienst geautomatiseerd gegevens kunnen opvragen over klanten van deze financiële instellingen. Dit opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis. Banken en financiële instellingen zijn verplicht die gegevens aan de bevoegde instanties te verstrekken.

Deze werkwijze is echter niet meer van deze tijd, aldus het kabinet. Als bankgegevens worden opgevraagd zijn ze mogelijk al verouderd op het moment dat politie of justitie deze in handen krijgen. Het is voor de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme van belang dat er een ‘technisch doorgeefluik’ komt zodat bankgegevens sneller en efficiënter bij politie en justitie komen. Ook delicten als corruptie, belastingontduiking en -fraude kunnen dan beter worden aangepakt, zo is de verwachting.

Daarvoor is een wetswijziging van de Wet op het financieel toezicht nodig. In de aangepaste Wft worden banken en andere financiële instellingen verplicht om zich op dit geautomatiseerde systeem aan te sluiten. Het gaat om financiële organisaties die bankrekeningen aanbieden met een Nederlands nummer (met landcode NL) en banken die in Nederland kluizen ter beschikking stellen.

Het conceptwetsvoorstel is voor internetconsultatie opengesteld. Reacties hierop zijn mogelijk tot en met 14 juli.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven