Groeiend aantal drones leidt tot Expertisecentrum Luchtvaart

Het OM Noord-Holland heeft het Expertisecentrum Luchtvaart gelanceerd. Met dit initiatief wil men onder meer ongewenste dronevluchten tegengaan, de aanpak van ordeverstorende luchtvaartpassagiers versterken en een Europees netwerk van officieren van justitie opzetten die luchtvaartzaken behandelen.

Delen:

Foto: Depositphotos

Het OM Noord-Holland behandelt in Nederland alle zaken waarbij de luchtvaartveiligheid in het geding is gekomen. Dat kan van alles zijn: van vermoedelijk beschonken piloten tot burgers die drones op laten stijgen op locaties waar dat niet mag.

Omdat met de groeiende populariteit van drones het aantal deelnemers aan de luchtvaart sterk toeneemt, vond men het tijd voor een Expertisecentrum Luchtvaart. Formeel bestaat het centrum al sinds 1 januari 2024, maar op 28 maart vond tijdens een symposium in Madurodam de officiële lancering plaats.

Cultuur

Het OM geeft aan met het nieuwe centrum te willen werken aan een “cultuur waarin mensen niet worden gestraft voor gedrag dat past bij hun opleiding en ervaring, maar waarin opzettelijke overtredingen en grove nalatigheid niet worden getolereerd.” Dat wordt Just Culture genoemd.

“Het idee achter Just Culture is dat mensen zich vrijer voelen om voorvallen zelf te melden, zodat daarvan kan worden geleerd”, zo schrijft het OM in zijn persbericht. Beslissingen en gerechtelijke uitspraken aangaande luchtvaartveiligheid worden daarom door het Expertisecentrum ook online gepubliceerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven