OM Noord-Nederland start podcast- en videoserie over politierechterzaken

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is begonnen met Dossier Noord, een serie podcasts en filmpjes waarin politierechterzaken worden belicht.

Delen:

OM podcast-aaf97900

Van een opmerkelijke winkeldiefstal tot vernielingen. Van gevaarlijk weggedrag tot oplichting. Al dit soort zaken die worden behandeld door de politierechter, kunnen aan de orde komen in Dossier Noord.

Dilemma’s

Om de twee weken zal een persofficier van justitie in een korte film een opmerkelijke, bijzondere of juridisch relevante zaak behandelen. En iedere twee maanden verschijnt een podcast. Hierin worden de zaken uit de video’s uitgebreider besproken door zaaksofficieren. Ook zullen zij vertellen over dilemma’s waarmee ze worden geconfronteerd, de werkwijze die ze hanteren en hoe ze tot een bepaalde strafeis komen.

Leuk om te luisteren

“De politierechter staat het dichtst bij de praktijk van zaken die iedereen wel eens ziet of ervaart”, licht hoofdofficier Diederik Greive van parket Noord-Nederland toe in de eerste podcast. Volgens hem is het actief communiceren over zaken een belangrijk aspect van het werk van het OM. “Wij zijn verplicht om uit te leggen wat voor werk we doen en om te communiceren over de zaken die wij voor de rechter brengen. Dat vloeit voort uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en ook de Nederlandse Grondwet.” Bovendien, voegt hij eraan toe, zijn podcasts leuk om naar te luisteren en leuk om te maken.

Zwaar mishandeld

De eerste video en podcast gaan over een mishandelingszaak. Een vrouw wordt zwaar mishandeld door een kennis die zij onderdak heeft verleend. Haar zevenjarige dochter lag naast haar en zag het gebeuren. Persofficier van justitie Jan Hoekman vertelt in de video kort over de zaak.
In de podcast gaat officier van justitie in opleiding Esther van Slooten er uitgebreider op in. Ook vertelt ze over het contact met de slachtoffers en legt ze uit dat in deze zaak een interessant juridisch aspect speelde op het vlak van de schadevergoeding voor jonge slachtoffers. In hoeverre biedt het strafrecht in een dergelijke zaak, naast een straf voor de verdachte, ook ruimte voor een schadevergoeding voor de moeder, en voor het kind?

Podcast Openbaar Ministerie

Overigens heeft het landelijke Openbaar Ministerie al een paar jaar een podcast. Hierin worden grote strafzaken behandeld, coldcasezaken en ontwikkelingen op het gebied van criminaliteit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven