Juridisch nieuws

OM ‘onzorgvuldig’ bij rechtshulpverzoek Thailand

Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse politie hebben onzorgvuldig gehandeld na een rechtshulpverzoek aan Thailand. Dat oordeelt de Nationale ombudsman. De verklaring achteraf van het OM over de gang van zaken vindt de ombudsman ‘niet geloofwaardig’.

In 2014 stuurde het OM aan de Thaise autoriteiten een rechtshulpverzoek om bepaalde onderzoekshandelingen te verrichten. Die waren bedoeld voor een in Nederland lopend strafrechtelijk onderzoek tegen een in Thailand wonende Nederlander. Om de Thaise autoriteiten over te halen in beweging te komen, stuurde de liaison officier van de Nederlandse politie (na overleg met de officier van justitie) een brief naar de Thaise justitie. Hierin gaven ze de Thai in overweging om een eigen strafrechtelijk onderzoek te starten. De Thaise echtgenote van de man, die in het rechtshulpverzoek als getuige was vermeld en tegen wie in Nederland géén strafrechtelijk onderzoek liep, werd in de brief als verdachte genoemd. Daarop hielden de Thaise autoriteiten het echtpaar aan. Uiteindelijk werden de man en vrouw veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Het echtpaar stapte naar de (Nederlandse) Nationale ombudsman, omdat het zich ernstig benadeeld voelde door het handelen van de Nederlandse overheid. Die geeft hen daarin nu gelijk, zo blijkt uit zijn rapport.

Volgens de Nationale ombudsman zijn de betrokken Nederlandse instanties het perspectief van het echtpaar uit het oog verloren toen duidelijk werd dat de Thai de gevraagde onderzoekshandelingen niet op het gewenste moment zouden uitvoeren. Het OM stelt nu dat zij niet hadden kunnen voorzien dat de Thaise overheid een eigen strafrechtelijk onderzoek naar het echtpaar zou instellen en dat zij zouden worden aangehouden.

De Nationale ombudsman vindt dat niet geloofwaardig: de Nederlandse instanties namen immers zelf het initiatief om de Thai de brief te sturen en verstrekte de Thai informatie ter ondersteuning van hun verzoek – terwijl zij goed op de hoogte waren van de risico’s van een (aan drugs gerelateerd) strafrechtelijk onderzoek in Thailand. De Nationale ombudsman oordeelt dat het OM en de politie hebben verzuimd om vooraf een reële afweging te maken of het sturen van de brief zorgvuldig, effectief en proportioneel was.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand