Juridisch nieuws

OM Rotterdam: beloning voor melden vuurwapen

Foto: Pexels

De Rotterdamse driehoek belooft een beloning uit (maximaal 750 euro) voor tips die leiden tot het vinden van vuurwapens. Dit als reactie op de vele schietpartijen in de openbare ruimte en om te voorkomen dat er slachtoffers vallen.

Dit jaar zijn er in de regio Rotterdam 72 schietincidenten geweest. Die hebben volgens de hoofdofficier van justitie, de burgemeester en de eenheidschef van politie (de driehoek) veel impact op slachtoffers, nabestaanden en getuigen. Om het vuurwapengeweld terug te dringen hebben zij onorthodoxe maatregelen aangekondigd.

Een ieder kan ‘vertrouwelijk tippen’ over het bezit van een vuurwapen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie (0900-8844). Door informatie te delen bij dit team, dat getraind is in het vertrouwelijk inwinnen van informatie en het afschermen van informanten, worden tipgevers met maximaal 750 euro beloond, afhankelijk van het soort wapen dat wordt aangetroffen.

De beloningsregeling bestond al maar had nog te weinig bekendheid, volgens de driehoek. Daarom voeren politie, OM en gemeente vanaf 1 oktober campagne om dit meer onder de aandacht te brengen. Vorig jaar zijn door TCI-tips vier automatische vuurwapens, 34 (hand) vuurwapens, 23 (nep) vuurwapens en vijf tasers in beslag genomen. Daarnaast is 39 keer waardevolle informatie doorgespeeld aan grote onderzoeksteams.

Individuen die voor hun omgeving en de veiligheid in de stad een risico vormen kunnen vanaf 19 september door de officier van justitie worden aangemerkt als ‘veiligheidsrisicosubject’. Dit gebeurt na onderzoek en het opstellen van een uitgebreid en actueel risicoprofiel. Dit risicoprofiel vormt de aanwijzing dat het betreffende individu een vuurwapen bij zich zou kunnen dragen. Het aanmerken van een individu als veiligheidsrisicosubject geeft de politie de mogelijkheid om iemand, op basis van de Wet wapens en munitie, te fouilleren. De officier van justitie bepaalt voor welke periode een persoon wordt aangemerkt als veiligheidsrisicosubject. Politie en justitie verwachten met deze nieuwe maatregel meer vuurwapens vroegtijdig van straat te kunnen halen en schietincidenten in de openbare ruimte te voorkomen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures