‘OM straft duizenden mensen onterecht’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Volgens de NRC heeft het Openbaar Ministerie de afgelopen jaren ‘duizenden mensen’ onterecht gestraft. De krant stelt dat bij de nodige strafbeschikkingen de schuld niet correct is vastgesteld. Daardoor zou bij tweeduizend veroordelingen iets zijn aan te merken.

NRC had zelf gegevens bij het OM opgevraagd. Volgens de krant was in zes procent van alle strafbeschikkingen geen sprake van ‘adequate schuldvaststelling’, omdat bijvoorbeeld bewijs ontbrak of de dossier niet compleet waren. Ook was een enkele keer een straf opgelegd voor het verkeerde feit. De NRC vindt dat ‘het rommelt in de straffabriek van het OM’. Dat blijkt ook uit het feit dat rechters in slechts de helft van de gevallen een andere straf opleggen dan het OM zou doen, aldus de krant.

Het OM weerspreekt de conclusies van de NRC dat er mensen onterecht zijn bestraft. Onderzoekers van het OM kunnen wel achteraf tot een andere conclusie komen dan de officier die de straf oplegde, maar dat betekent niet per se dat er sprake is van een onterechte bestraffing. Dat geeft volgens het OM aan dat er over strafzaken ‘ook anders zou kunnen worden gedacht’.

Volgens het OM gaat het juist steeds beter: in 2016 werd nog vijftien procent van de strafbeschikkingen opgelegd zonder voldoende bewijs.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl