Beleggingsfraude is een vorm van oplichting waarbij mensen worden overgehaald, vaak telefonisch of online, om bedragen te investeren in een bedrijf, aandeel of ander investeringsobject dat niet echt bestaat. Het OM constateert niet alleen dat deze vorm van fraude aan terrein wint, maar ook dat de werkwijzen van criminelen steeds complexer en diverser worden.
“We zien steeds vaker nepadvertenties met BN’ers die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee je snel rijk kunt worden, maar ook nieuwe werkwijzen zoals oplichting via datingapps en fraudeurs die zich zelfs voordoen als helpende overheidsdiensten,” zo laat het OM weten via LinkedIn. Mede om deze reden is de AFM nu een campagne gestart.
‘Check je aanbieder’
De nieuwe campagne draagt de titel ‘Check je aanbieder’ en richt zich op de drie meest voorkomende vormen van beleggingsfraude:
- Nep-beleggingen, waarbij het effect waarin zogenaamd kan worden belegd, niet echt bestaat.
- Oplichting via dating-apps, waarbij je ‘nieuwe liefde’ jou zogenaamd wil laten meedelen in een investeringskans die te mooi klinkt om waar te zijn.
- Nep-toezichthouders, waarbij mensen zogenaamd bericht krijgen van een toezichthouder die heeft geconstateerd dat ze worden opgelicht, maar belooft het geld te kunnen terugkrijgen.
Op de website van de campagne biedt de AFM een zoekfunctie aan waarmee gebruikers de naam van een investeerder, bemiddelaar of adviseur kunnen natrekken in een landelijke databank waarin bekende fraudeurs zijn opgenomen. Je ziet dan ook direct of een bedrijf of bemiddelaar wel een AFM-vergunning heeft.
Ten einde raad
Het OM hoopt dat Nederlanders met de nieuwe campagne “meer kunnen leren over de geraffineerde werkwijze van oplichters en ook kunnen controleren wat er bij de AFM bekend is over de onderneming waarmee iemand zaken doet of wil gaan doen.”
Dat is volgens het OM hoog nodig, want de problematiek groeit, en daarmee ook de financiële schade voor slachtoffers: “Van kleine bedragen die zorgen voor een groot onveiligheidsgevoel, tot volledige pensioenen van slachtoffers die ten einde raad zijn.”