OM

Delen:

Afgelopen periode hadden we twee keer een  driedaagse cursus voor public Prosecutors.  Een keer over het instituut van openbaar aanklager en tevens over  georganiseerde misdaad, en een keer over anti corruptie.

Er zijn in China 150.000 Prosecutors. Het college voor het OM leidt er per jaar 9.000 op. Op provinciaal niveau zijn er ook nog opleidingscentra. In totaal gaan alle Prosecutors eens per drie jaar op een tweeweekse cursus. Om Prosecutor te worden is een bachelor (recht) vereist. Daarna doen kandidaten een vergelijkend judicial examen ( net als gegadigden die rechter willen worden) en daarna nog een civil servants examen. De besten worden dan geselecteerd voor de opleiding tot Prosecutor.

Het National Prosecutors College is gevestigd iets ten noorden van Beijing, in een uiteraard giga groot complex in een groen park. De ingang bestaat eveneens uiteraard uit een mooie grote poort, met een rol hek en bewakers. Die laatste drie zaken zijn niet uniek voor dit college maar komen eigenlijk bij ieder kantoor of fabriek voor. De groep prosecutors bestond beide keren uit 80 personen.  En ook zij droegen tijdens de cursus hun ‘ uniform’ van lichtblauw overhemd donkerblauwe stropdas en donkerblauwe lange broek/rok. De man/vrouw samenstelling van de groep was fiftyfifty. Iedere cursus begint met een opening ceremony. Daarin spreken de president van het NPC en ik mooie woorden over de gewaardeerde samenwerking en heten we alle aanwezigen en sprekers welkom. Ook was er beide keren  een sluitingsceremonie! Het zelfde ritueel, behalve dat ik namens CESL mooie certificaten mocht uitreiken. Na iedere toespraak is er verder altijd weer een mooi applaus.

Chinezen kunnen erg goed applaudiseren. Een paar jaar geleden was ik eens in de immense zaal van het Volkscongres, voor de viering van het jubileum van een universiteit. Er werden mooie foto’s gemaakt, uiteraard. Maar wat mij toen opviel was het applaus. Die immense zaal, vol met mensen, applaudisseerde krachtig en gedisciplineerd, begon als één man en eindigde ook op hetzelfde moment. Ik keek rond om de applausdirigent te zien, maar zag niemand. Dus moest het wel aangeleerd en geoefend zijn. Met een groep Europeanen zaten we bij elkaar en het moet gezegd, onze applausvaardigheden haalden het niet bij die van de Chinezen. Geen strak, klaterend begin, en geen even strak geregisseerd einde!

Thuis luisteren we naar muziek via Spotify en via de radio. De volgende ochtend naar Met het oog op morgen, en ‘s middags naar de ochtenduitzending van radio 1. Ging prima. Toen hield op een dag de gemiste uitzending van radio 1 er mee op. Daarna stopte een dag later de live uitzending van dezelfde zender. Daarna maar radio 2, en afwachten wanneer die geblokt wordt. Vervolgens gaat het zo op en af. Want het zal toch wel niet de techniek zijn, maar dat kennelijk is opgevallen dat ons internetadres frequent allerlei data downloadt. Via de NOS app op de IPad en de telefoon kunnen we nog wel journaal uitzendingen kijken. Maar ook die haperen erg vaak. Hoe lang nog? Downloaden van de NRC thuis via de NRC app stokt soms ook en dan moet ik het op het werk doen. Zeer irritant. Zou er werkelijk iemand zijn die waarneemt dat we zo nu en dan allerlei data binnenhalen en dan maar blokkeert? Een andere verklaring heb ik niet. VPN is de uiteindelijke oplossing voor sites en mail, maar wel weer enorm traag. Ook kunnen we thuis geen info krijgen op de app van solar joke die aangeeft hoe vies de lucht is. Gelukkig hebben we nu een site www.aqicn.org waar de gegevens nog uitgebreider zijn over de luchtkwaliteit. Soms kan je het ook in het echt zien en ruiken en voelen of de lucht vies is. Maar voor ik ga hard lopen wil ik het iets preciezer weten. Boven een bepaald grens ga ik eenvoudig niet. En die grens heb ik al wat naar boven bijgesteld, want anders komt het er nooit van……

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven