OM’ers verplicht naar show over slachtofferschap

Delen:

Wendy Hoogendijk
Foto: Eric van Nieuwland

Theatermaakster Wendy Hoogendijk wil met haar voorstelling Radiostilte de werelden van nabestaanden en het Openbaar Ministerie dichter bij elkaar brengen. In de show vertelt ze een persoonlijk verhaal achter een dossier. Radiostilte gaat over haar rouwproces en is een hommage aan haar vader. Toen ze de voorstelling voor Slachtofferhulp Nederland speelde in de Rechtbank Den Haag, kwamen er ook mensen van het OM kijken. “Toen is het balletje gaan rollen.” De top van het OM was zo onder de indruk van de voorstelling, dat het al zijn personeel verplichtte de voorstelling te zien.

Dansen en zingen

En dus treedt Hoogendijk nu op voor alle parketten. “In het begin was het heel spannend, zeker omdat ik zoveel herinneringen had aan de zittingszaal. Maar later dacht ik: ‘Ik krijg nu spreekrecht van een uur, waarin ik mijn verhaal mag vertellen en zingen.’ Hoe bijzonder is dat,” vertelt ze tijdens een uitzending van Radio 1 Vandaag.

In de radiouitzending komt ook Michiel Zwinkels, de waarnemend hoofdofficier van het Openbaar Ministerie in Den Haag, aan het woord. “Ik ging in gesprek met nabestaanden die ervan overtuigd waren dat hun kind was vermoord. Ik deed mijn best om uit te leggen wat voorbedachten raad is en dat het in dit geval dus niet ging geen moord was maar om doodslag. Achteraf merkte ik dat dit totaal niet aansloot bij de belevingswereld van de nabestaanden.”

Arm om de schouder

Hoogendijk neemt het de officieren niet kwalijk dat ze vanuit wet- en regelgeving denken. “Het ene slachtoffer heeft behoefte aan een arm om de schouder, de ander wil juist juridisch geïnformeerd worden. Er is niet één juiste manier van communiceren. Het belangrijkste is het dat slachtoffer zich gehoord en gezien voelt.”

Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) wil dat het Openbaar Ministerie meer aandacht besteedt aan de belangen van slachtoffers. De voorstelling van Wendy Hoogendijk sluit daarbij aan.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven