Omstreden undercovermethode Mr Big rukt op

Delen:

Een kwart eeuw na de IRT-affaire zet justitie opnieuw een omstreden undercovermethode in: Mr Big, overgewaaid uit Canada. Daarbij zet de politie een fictieve criminele organisatie op om een verdachte tot een bekentenis te dwingen.

De IRT-affaire speelde in 1993. Het Interregionaal Recherche Team (IRT) Noord-Holland/Utrecht maakte gebruik van een omstreden opsporingsmethode. Met het doorlaten van drugs, onder regie van politie en justitie, zou moeten worden doorgedrongen tot de top van de criminele organisaties.

Een kwart eeuw later zet justitie opnieuw een omstreden methode in om criminelen te ontmaskeren. Zowel in de bekende Posbankzaak (2017) als in de zaak Goedhart (2015) werd de zogenoemde Mr Big-methode toegepast. Hierbij wordt een verdachte, van wie het strafrechtelijk bewijs moeilijk is rond te krijgen, ertoe bewogen om deel te nemen aan een door de politie opgezette fictieve (criminele) organisatie. De MRB-methode heeft als doel om een bekentenis veilig te stellen of een verdachte te kunnen uitsluiten. Deze omstreden undercovermethode is afkomstig uit Canada, heeft in Nederland een voedingsbodem gevonden en zal naar verwachting in de toekomst veel vaker worden toegepast.

Inmiddels heeft het Gerechtshof Den Bosch de inzet van deze methode goedgekeurd. Desondanks is de Mr Big-methode niet onomstreden en de vraag dringt zich dan ook op of de methode op een verantwoorde manier kan worden ingezet. Dat is de reden dat de Amsterdamse strafrechtadvocaat Wieteke Drummen het initiatief heeft genomen hierover een congres te organiseren.

Een van de sprekers op het congres is de Canadese rechtspsycholoog prof. Tim Moore, expert op het gebied van Mr Big-bekentenissen. Bij Mr Big is de vraag cruciaal in hoeverre deze methode kan resulteren in valide bekentenissen. Moore treedt over de hele wereld op als getuige-deskundige in strafzaken waar Mr Big is toegepast.

Op het congres wordt niet alleen aandacht besteed aan de rechtspsychologische aspecten maar ook aan de juridische kanten van de methode. Artikel 126j Sv (stelselmatige inwinnen van informatie), de juridische basis van Mr Big en relevante Nederlandse en Europese rechtspraak zullen tijdens dit symposium aan de orde komen.

Het congres vindt plaats op 3 oktober in Utrecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven