Omzet juridische dienstverleners in derde kwartaal 8,4 procent hoger

De omzet van de rechtskundige dienstverlening was in het derde kwartaal van 2023 8,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit percentage is nagenoeg even hoog als het gemiddelde van de totale zakelijke dienstverlening.

Delen:

Omzet juridische dienstverleners in derde kwartaal 8,4 procent hoger - Mr. online
Beeld: Depositphotos

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het derde kwartaal van 2023 8,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei, die deels door hogere prijzen kwam, was opnieuw lager dan in voorgaande kwartalen. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening lag iets hoger dan een kwartaal eerder, maar is nog steeds negatief. Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners was aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 -2,3. Aan het begin van het derde kwartaal was dit nog -3,9. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Juridische dienstverleners

De omzet van de rechtskundige dienstverlening steeg in het derde kwartaal met 8,4 procent; dit is de grootste omzetgroei sinds het tweede kwartaal van 2021. Vergeleken met 2015 is de omzet van juridische dienstverleners in het derde kwartaal van 2023 met 35,4 procent gestegen. Dat is lager dan in de vier voorafgaande kwartalen. Het beste kwartaal voor juristen was het laatste van 2022: toen was de omzet 53,7 procent hoger dan 2015. Dat was voor deze sector qua omzet het beste kwartaal in de afgelopen acht jaar.

Belastingadvisering

Sectoren die het erg goed deden waren de reisbranche (de omzet steeg met ruim 13 procent) en de beveiliging (plus 24 procent). Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) steeg de omzet met 6,2 procent, bij managementadviesbureaus met 9,6 procent. De enige verliezer binnen de zakelijke dienstverleners zijn architecten. Architectenbureaus zagen, net als vorig kwartaal hun omzet dalen; nu was de daling 1,7 procent. Bij de ingenieurs groeide de omzet met 7,5 procent.

Verwachting

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet. Aan het begin van het vierde kwartaal verwacht 19,7 procent van de ondernemers meer om te zetten en verwacht 13,9 procent een toename van de personeelssterkte. Ruim 57 procent van de ondernemers geeft aan dat ze worden belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven