Omzet juridische dienstverleners stagneert

Delen:

krimpNa jaren van groei ziet de juridische dienstverlening de omzet dit jaar waarschijnlijk stagneren. Meer eigen oplossingen van cliënten, prijsdruk en nog altijd weinig woningtransacties dragen daar aan bij. Hoewel er nog groeiende advocatenkantoren zijn, kampen veel grote kantoren met teruglopende omzetten. Notariskantoren zijn voor omzetgroei sterk afhankelijk van het herstel van de woningmarkt. Dit schrijft ING Economisch Bureau in het vandaag verschenen kwartaalbericht juridische dienstverleners.

In de eerste helft van het jaar was sprake van een krimp van ongeveer 1,5% met name door een slecht eerste kwartaal. Na de tariefdaling van 2012 stijgen de prijzen in de eerste zes maanden met gemiddeld een kleine 1% wel weer licht. De sector met daarin voornamelijk advocatenkantoren en daarnaast notariskantoren en gerechtsdeurwaarders ondervindt wel degelijk hinder van de moeizame economie.

De branche en dan vooral de advocatuur is de afgelopen jaren onder impuls van de juridisering echter blijven groeien in volume. De groei van het volume aan juridische diensten maakte tussen 2007 en 2011 wel een afvlakkende beweging. In 2012 was de volumegroei weer hoger, maar dat lijkt dit jaar, gezien de ontwikkeling in het eerste halfjaar en de marktomstandigheden niet haalbaar.

“Een flink aantal grote advocatenkantoren heeft al langer te maken met stagnerende omzetten. Toch zijn er ook kantoren die nog weten te groeien”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING.

Omzetgroei in de totale advocatuur stoelt met name op groei buiten de topkantoren. Toetredende eenpitters vormen meer dan de helft van het aantal kantoren. Boutiquekantoren weten ook te groeien. Tussen 2008 en 2012 is de omzet van de top 50 kantoren gestagneerd. In diezelfde periode steeg de omzet van de totale advocatuur naar schatting nog met 4%. Hoe de omzetten zich in 2014 ontwikkelen hangt naast de ontwikkelingen bij de grote kantoren ook af van andere zaken. Zo zou de recente uitspraak van het Europese Hof over het recht op vrije keuze van een advocaat door rechtsbijstandsverzekerden tot een stijgend beroep op de advocatuur kunnen leiden. De bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand en verhoging van het griffierecht kunnen juist tot een daling leiden.

De onzekerheid hoe deze ontwikkelingen gaan uitpakken is groot. Conjuncturele ontwikkelingen geven voorlopig geen aanleiding om van verdere omzetgroei uit te gaan in 2014.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven