‘Onafhankelijkheid van advocaat steeds meer onder druk’

Delen:

bohlerBritta Böhler, bijzonder hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt vandaag haar oratie uit waarin de betekenis en de functie van de advocaat centraal staan. Volgens Böhler staat de onafhankelijkheid van de advocaat steeds meer onder druk.

Böhler: “De onafhankelijkheid van de advocaat is één van de kernwaarden van de advocatuur en een conditio sine qua non voor een goed functionerende rechtsstaat. Helaas staat deze onafhankelijkheid steeds meer onder druk. Ten eerste door nieuwe wetgeving die de onafhankelijkheid zal beperken maar ten tweede ook door een toenemend gebrek aan ‘public acceptance’ met betrekking tot de bijzondere positie van de advocaat in de rechtsstaat.”

Verder schetst ze de voorwaarden waaraan een moderne advocaat dient te voldoen om ethisch verantwoord te kunnen handelen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven