Onbekend maakt onbemind?

Delen:

Mijn eerste maand bij VanEps Kunneman VanDoorne stond in het teken van het ontdekken wat de advocatuur in de Nederlandse Cariben inhoudt. Dat ik veel zou leren stond vast, maar ik had niet verwacht dat ik direct een (voor mij) nieuwe markt kon verkennen. Islamic Finance?! Wat is dat? En wat moeten we daarmee op Curaçao?

Ik kwam daar snel genoeg achter, want Islamic Finance (IF) komt als een sneltrein onze kant op en als avonturier twijfelde ik geen seconde om daar op te willen springen. Nog geen week na mijn start stond ik aan de wieg van de eerste Islamic Finance Desk in de Nederlandse Cariben, die ons kantoor in antwoord op de ontwikkelingen heeft opgestart.

Angst voor het onbekende?

Ik zal starten met wat korte achtergronden. IF is gebaseerd op principes die terug te voeren zijn tot de vijftiende. Bankieren en financieren met inachtneming van Sharia normen en waarden, de leer van de Islam. Uitgangspunt is het komen tot een financieringsconstructie waar zowel de geldschieter als de geldlener bij gebaat zijn. Dit verschilt op het eerste gezicht niet van westers financieren, maar niets is minder waar. Onder andere het rekenen van rente, investeringen in zaken zonder sociaal of ethisch doel of transacties van niet reeds vastgestelde goederen of diensten (speculaties) zijn uitgesloten.

Dit betekent niet dat er met Islamitisch kapitaal slechts in beperkte mate geld kan worden verdiend. Integendeel, USD 700 miljard aan islamitisch kapitaal staat klaar om mogelijk voor financieringsdoeleinden te worden aangewend. Waar is het wachten dan nog op? Is men huiverig voor niet-westers kapitaal of staat Curaçao nog niet op de kaart voor Islamic Finance? Dat is ergens ook niet zo gek; ik weet tenslotte ook liever wat voor cuisine er wordt geserveerd in een restaurant voordat ik er plaatsneem.

Is het Caribisch gebied klaar voor IF?

Toch denk ik dat Curaçao de potentie heeft om IF een gevestigd onderdeel van de regionale financiële markt te maken. Er zijn sinds 2013 pioniers die IF op Curaçao hebben geïntroduceerd, helaas met beperkt resultaat, maar er vindt een verschuiving plaats. Naast het feit dat Islamitische financiële instellingen tijdens de financiële crisis het meest stabiel zijn gebleken, groeit de vraag naar ethisch en maatschappelijk verantwoord bankieren en financieren. De speculatieve markt met torenhoge rentes, maakt langzamerhand plaats voor fair trade diensten en groene labels.

Curaçao heeft van oudsher een omvangrijke financiële sector vanwege het aantrekkelijke belastingregime, de inventieve offshore financiële dienstverlening en een ruim wettelijk kader waarbinnen investeerders, banken en het bedrijfsleven elkaar op innovatieve wijzen complementeren.

Suriname is ons afgelopen december voorgegaan met de eerste Islamitische bank in de Caribische regio en op Barbados, de Cayman Islands, Bermuda en in Brazilië is IF al geen noviteit meer.

Achterblijven is de trein missen

Het aandeel van Islamitische financieringen is wereldwijd in de afgelopen 10 jaar met ruim 15% gegroeid. Zoals eerder genoemd ontbreekt het niet aan Islamitisch investering- en/of financieringskapitaal. Te bekostigen projecten zijn er op Curaçao genoeg. Denk aan het in aanbouw zijnde ziekenhuis en de huidige ontwikkeling van sociale huurwoningen en wat mij betreft mag er ook een groot sport- en activiteitencentrum komen voor jong en oud.

Het aantrekken van islamitisch kapitaal zal in het westen de nodige (juridische) vragen oproepen, die ik samen met mijn collega’s van onze Islamic Finance Desk zal gaan beantwoorden.

Mocht het op Curaçao nog even duren, dan kunnen we onze diensten uiteraard ook op locatie aanbieden. Wordt dat dan mijn eerste kans om eer te doen aan de term flying lawyers? De Cayman Islands, Bermuda, Suriname? I can’t wait!

Sixiènne Jansen Sixiènne Jansen heeft Curaçaose roots, is geboren en getogen in Nederland, maar bezocht haar familie op het eiland regelmatig. Ze studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkte na haar studie 1,5 jaar als juridisch consultant voor Deloitte. Daarna maakte ze definitief de overstap naar Curaçao, waar ze begin 2016 als advocaat-stagiair in dienst trad bij VanEps Kunneman VanDoorne.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven