Onbenoemde rechter velde vonnissen in Den Bosch

rechtspraak.gifHet bestuur van de rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft ontdekt dat onlangs in een aantal strafzaken door een meervoudige kamer vonnis is gewezen, terwijl een van de leden formeel nog niet tot rechter-plaatsvervanger is benoemd. De betrokkene is in het kader van de opleiding tot rechter tijdelijk (ten behoeve van een andere rechtbank) werkzaam bij de rechtbank ’s-Hertogenbosch.

In de opleiding tot rechter is het gebruikelijk om als rechter-plaatsvervanger deel te nemen aan meervoudige kamerzittingen. Daarvoor is het vereist dat de betrokkene formeel is benoemd tot rechter-plaatsvervanger. Het gerechtsbestuur is ten gevolge van een misverstand ervan uit gegaan dat de benoeming al had plaatsgevonden toen betrokkene zitting nam in de meervoudige kamer van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch. De rechtbank heeft verzuimd om dat te controleren.

Het bestuur van de rechtbank rekent zich het uitzonderlijke misverstand aan en heeft dan ook in overleg met de Raad voor de rechtspraak onmiddellijk het Openbaar Ministerie geïnformeerd. Andere procespartijen worden vandaag zoveel mogelijk ingelicht.

Het gaat om in totaal veertig zaken die in de periode van 1 september tot 18 oktober jongstleden zijn behandeld. In 14 gevallen heeft de rechtbank vonnis gewezen, in de andere zaken is dat nog niet gebeurd. In de zaken waarin hoger beroep is ingesteld, is het aan het gerechtshof ’s-Hertogenbosch om een beslissing te nemen over wat met die zaken moet gebeuren. In de zaken die inmiddels onherroepelijk zijn geworden, is het aan het Openbaar Ministerie en/of de verdediging om al dan niet actie te ondernemen. De behandeling van de door de rechtbank aangehouden zaken wordt zo spoedig mogelijk opnieuw aangevangen.

Bron: Rechtbank ‘s-Hertogenbosch

{mosgoogle}

{mosmodule module=Gerelateerd}
{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven