Onderzoek externe klachtenprocedure rechters

Delen:

De Tweede Kamer heeft vorige week een motie aangenomen tot het doen van onderzoek naar een externe klachtenprocedure inzake gedragingen van rechters en andere rechterlijke ambtenaren. In de notitie ‘Recht aan de rechter’ van D66 staan ook nog meer plannen om ‘de rechtsstaat te versterken’.

D66 pleit voor een speciale nationale klachtencommissie die klachten over rechters zal behandelen. In deze commissie hebben zowel rechters als niet-rechters zitting.

In een eerste reactie zegt Geert van Rhee, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, niet enthousiast te zijn over de plannen: “Wij zien geen enkele aanleiding om de huidige klachtenregeling te veranderen. Het is nu gewoon goed geregeld.”

Op grond van artikel 26 Wet op de rechterlijke organisatie is het sinds 1 januari 2002 mogelijk om klachten over gedragingen van een gerecht of daaraan verbonden personen voor te leggen aan het bestuur van dat gerecht. Elke gerecht kent een nu eigen klachtenregeling.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven