Onderzoek naar betere verdeling budget rechtspraak

Delen:

geld-investering-400x240Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de Raad voor de rechtspraak gevraagd na te gaan of het totale budget voor de rechtspraak beter kan worden verdeeld over de gerechten zodat het budget beter aansluit op de werklast bij de verschillende gerechten. Bij de verdeling van het budget kunnen de Raad en de gerechtsbesturen eigen keuzes maken voor de inzet van de middelen. Zij kunnen bijvoorbeeld besluiten binnen het budget meer geld in te zetten voor de behandeling van strafzaken. De Raad gaat dit samen met de gerechten oppakken. Dat schrijft Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief schrijft de minister dat hij grote waardering heeft voor de wijze waarop de Raad voor de rechtspraak heeft gereageerd op het manifest van de raadsheren uit Leeuwarden. Ook heeft de minister er vertrouwen in dat de Raad voortvarend aan de slag gaat met noodzakelijke verbeteringen binnen de rechtspraak en in de relatie tussen de raad en de verschillende gerechten. Opstelten schrijft verder dat de rechtspraak in Nederland over het algemeen goed functioneert. In internationale vergelijkingen scoort de Nederlandse rechtspraak steevast goed. Dat is in de eerste plaats te danken aan de professionaliteit van rechters, die hun werk in onafhankelijkheid goed doen.

Onlangs heeft de minister met de Raad voor de rechtspraak nieuwe afspraken gemaakt over het budget voor de rechtspraak in de periode 2014 tot en met 2016. Daarbij is afgesproken dat de financiering voor de rechtspraak in 2014 en 2015 op het huidige niveau blijft. Vanaf 2016 gaat de kostprijs omlaag. Dit is mogelijk door een betere inrichting van de bedrijfsvoering bij de gerechten en meer efficiency door digitalisering. Hiermee levert de rechtspraak zijn bijdrage aan de financiële taakstelling van dit kabinet. Volgens Opstelten doen de afspraken recht aan de noodzaak de kwaliteit van de rechtspraak te garanderen. (bron: VenJ)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven