Ongekend laag aantal faillissementen, M&A-geld klotst hard tegen de plinten

Het aantal uitgesproken faillissementen was in juli ongekend laag: 150, dat zijn er 53 minder dan in juni zelfs 129 minder dan in juli 2020. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In de M&A-praktijk wordt meer verdiend dan ooit.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Ongekend laag aantal faillissementen, M&A-geld klotst hard tegen de plinten - Mr. online
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Sinds mei 2020 daalt het aantal faillissementen scherp. De oorzaak van het lage aantal faillissementen heeft de Raad niet onderzocht, maar vermoedt dat het heeft te maken met de coronacrisis. Een rechter moet bij de beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden kijken. Die plicht staat in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. Onder die omstandigheden vallen ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen. De faillissementscijfers worden maandelijks gepubliceerd en zijn beschikbaar als open data. Alle uitgesproken faillissementen worden opgenomen in het openbare Centraal Insolventieregister. In juli gingen 115 rechtspersonen failliet, en 35 natuurlijke personen.

M&A-praktijk

De coronacrisis heeft ook al geen negatieve impact op de M&A-markt, ook al werd daarvoor gevreesd. Nog nooit was de dealwaarde van wereldwijde fusies en overnames zo hoog als     in de eerste zes maanden van 2021: die bereikte meer dan 2,6 biljoen dollar, 926 miljard dollar meer dan in die periode in 2020. Dat berekende advieskantoor EY, meldt M&A. Meer dan de helft daarvan werd gerealiseerd in Noord-Amerika (dat te maken kreeg met een verviervoudiging vergeleken met de eerste helft van 2020). In Europa verdubbelde de dealwaarde bijna, van 245 naar 412 miljard dollar. Nederland doet het binnen Europa erg goed op het gebied van outbound M&A: 53 miljard dollar in de eerste helft van 2021. Het gemiddelde over die periode in de afgelopen vijf jaar bedroeg ‘slechts’ 21 miljard.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Rijksoverheid zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top