Online platform Schuldenwijzer gelanceerd

Delen:

Burgers kunnen vanaf donderdag 20 juni inloggen op Schuldenwijzer.nl Dit landelijke online platform beoogt burgers met schulden beter te beschermen en wil structurele oplossingen bieden om de schuldenproblematiek te beheersen. De online tool, die tijdens de ledenraad van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) officieel is gelanceerd, is een uitbreiding van het Digitaal Beslagregister (DBR).

Naar schatting hebben ongeveer 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens (een risico op) problematische schulden. De registratie van schulden is versnipperd. Ze worden bijgehouden door 170 gerechtsdeurwaarderskantoren, met elk een eigen administratie, en door verschillende (semi)overheidsinstanties. Dit maakt het voor burgers, maar ook voor schuldhulpverleners, lastig en tijdrovend om een volledig beeld te krijgen van alle schulden. Schulden, maar ook door gerechtsdeurwaarders te maken kosten, kunnen daardoor al snel oplopen. De versnipperde informatievoorziening maakt het bovendien lastig om schuldenproblemen effectief aan te pakken.

Structurele oplossingen

Schuldenwijzer wil deze informatievoorziening verbeteren. De nieuwe landelijke online tool moet burgers met schulden online eenvoudig en beveiligd inzicht geven in hun schuldenpositie. Schuldenwijzer wil betrokkenen niet alleen beter beschermen tegen opstapeling van kosten, maar ook structurele oplossingen bieden om de schuldenproblematiek te beheersen. Schuldhulp kan met één klik op de knop worden aangevraagd. Het systeem is zo ingericht dat schulden in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd, zo wordt op de site schuldenwijzer.nl in een toelichtend filmpje verteld.

Drie fases

Schuldenwijzer is een uitbreiding van het Digitaal Beslagregister (DBR), dat inzicht geeft in de situatie van mensen met schulden, en wordt gerealiseerd in drie fases. Voorlopig biedt het platform alleen inzicht in alle derdenbeslagen door gerechtsdeurwaarders. Burgers kunnen deze gegevens inzien met hun Digid en eHerkenning. Naar verwachting zullen vanaf begin 2020 alle bij gerechtsdeurwaarderskantoren bekend zijnde schulden in te zien zijn. Ook schuldhulpverleners kunnen dan onder voorwaarden inzicht krijgen in de schulden van hun cliënten. Daarna, in de derde fase, zullen overheidsinstanties gegevens kunnen toevoegen.

Initiatiefnemers van Schuldenwijzer zijn de KBvG en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG), die sinds 1995 de informatievoorziening voor gerechtsdeurwaarders verzorgt en waarbij alle gerechtsdeurwaarderskantoren in Nederland en veel deurwaarders van gemeenten en waterschappen zijn aangesloten. SNG verzorgde in opdracht van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook de technische realisatie en doorontwikkeling van het DBR en is verantwoordelijk voor het beheer ervan.

Privacybescherming

Tijdens een expertmeeting over Schuldenwijzer in november 2018, waar onder meer ministeries, wetenschappers, schuldhulpverleners, uitvoeringsinstanties en ondernemers zich bogen over het initiatief, bleken nog wel zorgen en vragen te bestaan over onder meer de privacybescherming. Volgens de KBvG en SNG is de toegang tot de schuldeninformatie conform de huidige wet- en regelgeving geregeld, waaronder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

“Met de lancering van Schuldenwijzer geven gerechtsdeurwaarders inzicht in loon/uitkeringsbeslagen, online via DigiD”, zegt Paul Otter, KBvG-bestuurslid en een van de initiatiefnemers van Schuldenwijzer. “Dat is een eerste belangrijke stap naar een schuldenwijzer met inzicht in alle schulden van de burger. De ambitie is in Schuldenwijzer alle schulden voor burgers inzichtelijk te maken. Met actuele saldo’s en 24/7 inzichtelijk. Met toestemming van de burger kan dan ook zijn schuldhulpverlener snel een overzicht van de schuldpositie krijgen. Gerechtsdeurwaarders kunnen beter beoordelen of er betaalmogelijkheden zijn waardoor kansloze gerechtelijke procedures beter kunnen worden vermeden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven