Juridisch nieuws

‘Online spelletjes gebruikt om wit te wassen’

Foto: Pixabay

Volgens het Openbaar Ministerie zijn online spellen als Fortnite, APEX en Second Life vatbaar voor illegale activiteiten. De spellen die gebruik maken van eigen valuta worden door criminelen misbruikt voor afpersing, phishing, oplichting en witwassen. Officier van justitie Lodewijk van Zwieten en advocaat-generaal Anouk Paulus vertellen erover in een podcast.

Veel spellen zijn gratis te downloaden maar het verdienmodel (een ‘miljoenenindustrie’, volgens het OM) zit in allerlei aankopen die spelers kunnen doen. “Criminelen pikken met alle plezier een graantje mee”, zegt Van Zwieten.

Het zijn niet de ontwikkelaars van de online games die zich schuldig aan crimineel gedrag, maar via hun verdienmodel wordt mensen geld afhandig gemaakt of geld witgewassen. Online spellen werken met virtueel geld (e-currency), zoals bitcoins. Vaak hebben spellen hun eigen valuta, zoals de Linden dollars in Second Life en V-Bucks in Fortnite.

Officier van justitie Van Zwieten beschrijft een manier waarop criminelen geld verdienen aan de virtuele valuta die bij spellen als Fortnite worden gebruikt. “Zij bieden dat virtuele geld aan, bijvoorbeeld via websites. Geïnteresseerden denken een mooie deal te hebben en vullen hun creditcardgegevens in. Vervolgens wordt niet geleverd, maar zijn ze wel hun geld kwijt. In sommige gevallen worden daarna ook de creditcardgegevens door de criminelen misbruikt.”

Verder wordt er ook geld witgewassen. “Criminelen kopen met hun illegaal verdiende geld (giftcards van) V-Bucks. Die verkopen ze dan met een korting buiten de officiële site om. Dan heb je het geld witgewassen.” Volgens A-G Paulus worden ook aparte platform gebruikt om virtueel geld, afkomstig van criminele activiteiten, wit te wassen. “Stel je wilt een Jaguar of Maserati kopen. Dat kan niet met bitcoins. Daarvoor heb je echt geld nodig. Dan kun je je aanmelden bij bijvoorbeeld Fortnite. Criminelen kopen met bitcoins V-Bucks in het spel zelf. Die V-Bucks kunnen ze dan weer omzetten naar echt geld via bepaalde platforms zoals virwox.com.” Zo’n platform is gespecialiseerd in het omzetten van verschillende e-currency in euro’s.

Hoe meer stappen er tussen het misdrijf en de uiteindelijke ontvanger van het geld zit, hoe moeilijker het voor de politie is om het verband te achterhalen. Dat is de reden waarom dit soort constructies worden bedacht en gebruikt. Maar uiteindelijk wil de crimineel toch zijn geld kunnen gebruiken in de normale economie. Paulus: “Als de crimineel dan iemand vindt die zijn naam en rekening ter beschikking stelt voor die euro’s kun je naar de garage om je Maserati te kopen.”

Van Zwieten en Paulus adviseren in hun podcast om spelplatforms te checken, recensies van webadressen te lezen en goed te kijken naar wat volgt na www in de URL.

Het OM maakt maandelijks een podcast over zeer uiteenlopende thema’s. Deze zijn te beluisteren op Soundcloud.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand