Onnodige coronafaillissementen voorkomen

Delen:

Depositphotos_91701992_s-2019
beeld: Depositphotos

Om onnodige faillissementen in deze coronatijden te voorkomen, start de Stichting Insolventie Mediation een bemiddelingsloket.

“Het valt nu nog mee met het aantal ‘corona-faillissementen’, maar het begint al wel te rommelen.  Vooral tussen huurders en verhuurders”, vertelt curator Bruno Tideman (Cees Advocaten), tevens voorzitter van de Stichting Insolventie Mediation (SIM).

Rechtbanken en curatoren verwachten de komende tijd een hausse aan faillissementen die worden veroorzaakt door maatregelen die zijn genomen ter bestrijding van het coronavirus. Daarbij zal het deels gaan om faillissementsaanvragen voor bedrijven die in wezen gezond zijn, maar door de lockdown in de problemen zijn gekomen. Na de crisis zijn veel van hen weer levensvatbaar. Om te voorkomen dat zulke bedrijven failliet gaan, zou bemiddeling tussen hen en hun schuldeisers uitkomst kunnen bieden. Tideman: “Dan kun je kijken of er een oplossing is om het gat dat nu is ontstaan te vullen. Het is geen wondermiddel, maar vaak is er ruimte om dichter bij elkaar te komen en lukt het om een brug te slaan. Partijen zijn vaak boos op elkaar en stellen zich geharnast op. Dat kun je in een mediation doorbreken.”

Loket

De SIM start per 1 mei een digitaal bemiddelingsloket. De stichting roept insolventierechters en -advocaten op om geschillen die zich daarvoor lenen door te leiden naar bij SIM aangesloten bemiddelaars. Dit zijn ervaren mediators die zijn geregistreerd bij de Mediators Federatie Nederland en die al eerder door rechtbanken werden ingeschakeld bij faillissementen. SIM heeft tien mediators klaar staan, die via het loket op korte termijn en tegen een gereduceerd tarief aan de slag kunnen. De bemiddelingsgesprekken vinden via videoverbindingen plaats.

Turbo-mediation

Tideman: “We hopen op deze manier bij te dragen aan het voorkomen van onnodige faillissementen. Rechters willen ook graag rekening houden met de crisisomstandigheden. Ze kunnen tegen partijen zeggen: kijk eerst nog eens met een in een ‘turbo-mediation’ of er geen andere oplossing is dan een faillissement.”

Tideman wil ook nadrukkelijk advocaten op de mogelijkheid van bemiddeling attenderen. “Het is in deze lastig om naar de rechter te gaan. Het duurt langer en gaat anders dan anders. Je kunt altijd eerst proberen of partijen er met bemiddeling uitkomen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven