Ook advocatenorde wil de-escalatie scheidingen

Delen:

Beeld: Pixabay

De Nederlandse Orde van Advocaten steunt de oproep van André Rouvoet, voorzitter van het platform Scheiden zonder Schade, om te komen tot ‘de-escalerende en oplossingsgerichte echtscheidingsprocedures’. Daarmee moet schade voor kinderen tijdens een echtscheiding zoveel mogelijk worden voorkomen.

De NOvA roept partijen op aan de slag te gaan met de voorgestelde acties en ontwikkelpunten, zoals het experimenteren met een alternatieve procedure ter vervanging van de huidige procedure voor de rechter. Gedacht kan worden aan een gezinsadvocaat. In een reactie toont de NOvA zich ‘van harte bereid’ om hierover mee te denken. Met dit alternatief komt er in plaats van verzoek en verweer één gezamenlijk processtuk dat door de gezinsadvocaat aan de rechter wordt voorgelegd.

Uit deze, en andere nog te ontwikkelen acties volgt een gezamenlijke en multidisciplinaire aanpak waarbij het belang van het kind bij echtscheidingen centraal staat. Dat schrijft de NOvA in een reactie op de eindrapportage van het Platform Scheiden zonder Schade, waaraan de NOvA heeft deelgenomen.

De NOvA benadrukt dat de-escalatie in echtscheidingen voorop moet staan. Steeds meer advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht nemen tegenwoordig een oplossingsgerichte houding aan. Scheiden in (goed) overleg verdient de voorkeur. Advocaten hebben oog voor het belang van het kind en gaan op grond van hun gedragsregels zoveel mogelijk de-escalerend te werk. In het licht daarvan kiezen advocaten voor opleidingen die hun inzicht vergroten in de problematiek waarmee kinderen, die betrokken zijn in een echtscheidingsprocedure, te maken krijgen.

Theda Boersema, lid van de algemene raad van de NOvA laat weten uit te kijken naar het vervolg op de eindrapportage. “We willen graag acties en ontwikkelpunten verder vormgeven”, aldus Boersema.

Na deelname van de NOvA aan de Divorce Challenge in 2016 nam de NOvA in 2017-2018 deel aan het platform Scheiden zonder Schade. Het voorkomen van schade, met name bij kinderen van wie de ouders scheiden, staat daarbij centraal. Deelname aan het platform onderstreept eveneens de noodzaak van een gezamenlijke aanpak om het belang van het kind te waarborgen in (complexe) echtscheidingszaken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven