Ook digitaal procederen in strafzaken Hoge Raad

Delen:

Foto: Pixabay

Vanaf 17 december 2018 is het mogelijk om bij de Hoge Raad digitaal te procederen in strafzaken. Dat geldt echter alleen voor reguliere strafzaken (dagvaardingszaken) en ontnemingszaken waarin op of na 17 december 2018 beroep in cassatie wordt ingesteld. Ook kan er nog steeds op papier worden geprocedeerd.

Advocaten en leden van het Openbaar Ministerie (OM) die in cassatie procederen zullen in deze zaken hun digitale dossier kunnen inzien en stukken kunnen uploaden en downloaden. Zodra er iets wijzigt in het digitale dossier, wordt automatisch een melding verstuurd via e-mail. Procederen op papier verdwijnt niet. Digitaal procederen in strafzaken gebeurt op vrijwillige basis. Per zaak maakt men de keuze voor de manier van procederen: op papier of digitaal.

Het portaal ‘Mijn Zaak Hoge Raad’ is sinds maart 2017 in gebruik voor de civiele vorderingsprocedure. Advocaten hebben er positieve ervaringen mee opgedaan, aldus de Hoge Raad. Met name het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid worden in de evaluaties genoemd.

Ook tijdens de informatie- en testbijeenkomsten die voor de uitbreiding van het portaal met strafzaken zijn gehouden, spraken advocaten en leden van het OM hun waardering uit voor de gekozen opzet. Voor advocaten en leden van het OM worden rond 17 december instructiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast komt ondersteunende informatie beschikbaar op de website van de Hoge Raad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven