‘Ook DNA-onderzoek bij vondelingen’

Delen:

Beeld bij containerbabyHet Wetboek van Strafrecht moet worden verruimd om vaker DNA-verwantschapsonderzoek mogelijk te maken als een kind te vondeling is gelegd. Tot die conclusie komt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) naar aanleiding van de zaak van de zogenoemde ‘containerbaby’ in Amsterdam.

Om te achterhalen wie de ouders van de containerbaby zijn, doet het Openbaar Ministerie verwantschapsonderzoek. Zo’n DNA-onderzoek is echter alleen toegestaan als er sprake is van bijvoorbeeld een gewelds- of zedenmisdrijf waarop minimaal zes jaar gevangenisstraf staat.

Van der Steur wil het onderzoek nu ook mogelijk maken als een kind te vondeling is gelegd of is achterlaten en daardoor zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen, bijvoorbeeld door onderkoeling. Om het te regelen is een wetswijziging nodig. Het streven is dat dit in de loop van 2018 is geregeld.

In het geval van de containerbaby onderzoekt het OM poging tot moord, waar maximaal twintig jaar op staat. De baby werd in 2014 gevonden toen een voorbijganger in Amsterdam-West geluidjes uit een ondergrondse vuilcontainer hoorde. Het meisje werd ondergebracht bij een pleeggezin.

In juni werd bekend dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zoekt naar mogelijke familieleden in de DNA-databank voor strafzaken. Dit onderzoek duurt naar verwachting enkele maanden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven