Ook het OM wordt nu per zaak betaald

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie wordt vanaf 1 januari op een andere manier bekostigd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het OM gaat, net als de Rechtspraak, over op outputfinanciering: een bedrag per afgehandelde zaak.

Er zijn echter ook verschillen, schrijft minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. In het nieuwe bekostigingssysteem van het Openbaar Ministerie worden een aantal vaste kostenposten, zoals ICT en huisvesting, buiten het outputgerelateerde budget gehouden.

Terrorisme

Dit geldt ook voor werk van het OM dat niet of slechts indirect leidt tot een afgeronde strafzaak, bijvoorbeeld de aanpak van ondermijnende criminaliteit of terrorisme.

Met dit nieuwe bekostigingssysteem geeft het ministerie gehoor aan een motie tijdens de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid.

Tegengestelde prikkels

In 2010 constateerde de commissie Van Egten al dat het huidige bekostigingssysteem verouderd en weinig transparant is. De wens om te komen tot betaling per zaak is versterkt door het rapport ‘Prestaties in de Strafrechtketen’ van de Algemene Rekenkamer. Die stelde dat de bekostigingssystemen in de strafrechtketen niet goed op elkaar aansluiten en dat er sprake is van tegengestelde prikkels.

Het jaar 2019 is in dit verband wel een proefjaar, meldt de minister. Er is nog geen sprake van een driejarige prijsafspraak. “Het Openbaar Ministerie en ik streven ernaar om een driejarige prijsafspraak voor de periode 2020–2022 te maken.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top