Ook in 2022 ‘historisch laag’ aantal faillissementen

Hoewel het aantal failliet verklaarde bedrijven de laatste maanden licht is gestegen, komt het totale aantal faillissementen over 2022 laag uit. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Delen:

Depositphotos_86906500_S-winkel failliet
foto: Depositphotos

Volgens voorlopige cijfers van het CBS zijn het afgelopen jaar 2.144 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is het op een na laagste cijfer sinds de aantallen worden bijgehouden in 1981. Alleen in 2021 was het nog lager, toen waren er 1.818 faillissementen. Dat is 18 procent minder dan in 2022, maar desondanks spreekt het CBS ook voor het afgelopen jaar over een “historisch laag aantal”.

Coronasteun

Vanaf mei 2020 zette een scherpe daling van het aantal faillissementen in. Hoewel de oorzaak daarvan niet is onderzocht, is de daling waarschijnlijk te verklaren uit de coronasteunmaatregelen die door de overheid werden opgetuigd. Bedrijven konden ook in het begin van 2022 nog gebruikmaken van deze noodsteun.

Nog steeds relatief laag

De afgelopen maanden nam het aantal faillissementen toe tot het hoogste niveau sinds mei 2020, maar het bleef relatief laag. En de Rechtspraak meldde onlangs weer een kleine daling. Sprak zij in november 323 faillissementen uit, in december waren dat er 299 (243 rechtspersonen en 56 natuurlijke personen).

Eurocrisis

De piek in het aantal faillissementen was tijdens de eurocrisis; in 2013 gingen 9.431 bedrijven failliet (met als record 911 faillissementen in mei van dat jaar). Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen, en werd in augustus 2021 een laagterecord bereikt (109).

Handel

Net als in voorgaande jaren gingen in de handel de meeste bedrijven failliet: 428. Daarna volgde de bouwnijverheid met 341 faillissementen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven