Op de barricaden; vóór Poolse rechter en tégen CETA

Delen:

Beeld Hof Amsterdam
Protest in Amsterdam (Foto: Buro Lambeck/Gül)

Nederlandse juristen zijn deze week op de barricaden geklommen om het op te nemen voor een Poolse rechter en te protesteren tegen het handelsverdrag CETA.

Rechters van het rechtbanken en gerechtshoven in Amsterdam, Den Haag, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch en Leeuwarden protesteerden maandag tegen een voorgenomen maatregel tegen de rechter Igor Tuleya en betuigden steun aan andere Poolse collega’s. Tuleya dreigde dinsdag zijn immuniteit kwijt te raken.

Maar tijdens de zitting van de disciplinaire kamer van het Hooggerechtshof in Warschau bleek dat de rechter voorlopig zijn immuniteit behoudt. Dat betekent dat hij niet strafrechtelijk kan worden vervolgd.

Publiek debat

Tuleya wordt verweten dat hij, door het openbaar maken van een vonnis, het mogelijk heeft gemaakt dat er een onderzoek komt naar de overtreding van de stemprocedure in het Poolse parlement.

Ook wordt hem kwalijk genomen dat hij heeft deelgenomen aan het publieke debat over hervorming van de Poolse wetgeving, waarin hij zich op het standpunt stelt dat de onafhankelijkheid van de Poolse rechters wordt ondermijnd. Het derde verwijt aan hem is dat hij aan het Europese Hof voor Justitie een prejudiciële vraag heeft gesteld om te toetsen of het Poolse recht in overeenstemming is met het Unierecht.

De Internationale Organisatie van Magistraten (IAJ UIM) heeft haar zorgen uitgesproken over de situatie. Volgens deze rechterskoepel is de beperking van de rechterlijke vrijheid in strijd met de beginselen van de rechtstaat. De Nederlandse rechtersvakbond NVvR houdt over de kwestie contact met haar zustervereniging Iustitia en zal de ontwikkelingen in Polen blijven volgen.

Gemengd Comité

Bezwaren tegen het handelsverdrag CETA worden verwoord in een open brief aan de leden van de Eerste Kamer. De initiatiefnemers zijn de advocaat Meike Terhorst (Advocatenkantoor Koopman) en de senior juridisch adviseur Wybe Douma (EU Legal). De brief van 7 juni is ondertekend door 29 mensen uit de juridische en academische wereld, onder wie de advocaten Bénédicte Ficq (Ficq & Partners) en Richard Korver (Richard Korver advocaten).

Een bezwaar van de briefschrijvers is dat het verdrag zelfstandige bevoegdheden delegeert aan een Gemengd Comité en een groot aantal werkgroepen bestaande uit ambtenaren van de EU en Canada. Het Comité en de werkgroepen hebben supranationale bevoegdheden zonder dat daar controle door de Eerste of Tweede Kamer op mogelijk is, aldus de briefschrijvers. “Ratificatie van CETA leidt daarom tot overdracht van soevereiniteit aan dit Comité en deze werkgroepen.”

Arbitragehof

Een ander bezwaar is dat CETA voorziet in de oprichting van een supranationaal arbitragehof dat werkt volgens het Investment Court System (ICS). “ICS is een vorm van Investor-State Dispute Resolution, waarbij Canadese investeerders de mogelijkheid hebben om forse schadeclaims van de Nederlandse staat te eisen wanneer een overheidsmaatregel hun investeringsbelang aantast.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven