Open brief: ‘Steeds minder toevoegingsadvocaten’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Harut Movsisyan/Pixabay

De voorzitters van de NVSA en NVJSA spreken in een open brief aan vier fractievoorzitters hun zorgen uit over de verdere daling van het aantal strafrechtadvocaten in de gesubsidieerde rechtsbijstand. Ze worden opgeroepen zich openlijk uit te spreken over het belang van de strafrechtadvocatuur.

De open brief van de voorzitters van de Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten (Jeroen Soeteman) en Nederlandse Verenigingen van Jonge Strafrechtadvocaten (Joren Veldheer) is gericht aan de fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD (Klaas Dijkhoff), CDA (Pieter Heerma), D66 (Rob Jetten) en ChristenUnie (Gert-Jan Segers).

In de brief stellen zij dat de huidige plannen van minister Dekker (Rechtsbescherming) niet stroken met de bevindingen van het rapport van de Commissie Van der Meer. De commissie stelde een investering van 127 miljoen euro voor om de gefinancierde rechtsbijstand op een acceptabel niveau te houden. Het regeerakkoord houdt geen rekening met deze bevindingen, betogen de strafrechtvoorzitters. Het gevolg daarvan is, zo stellen zij, dat de daling van het aantal advocaten die op basis van gesubsidieerd rechtsbijstand werkzaam zijn in het strafrecht verder zal doorzetten. De voorzitters verwijzen daarbij naar de recente berichtgeving van het advocatenkantoor Vlug Maarsingh Huisman (Deventer) dat niet langer minderjarige verdachten zal bijstaan op het politiebureau en de door strafadvocaat Jan Vlug genoemde lijst met gratis werkzaamheden in het huidige vergoedingenstelsel.

In de brief roepen de voorzitters de fractievoorzitters op zich openlijk uit te spreken over het belang van de strafrechtadvocatuur: “Zonder strafrechtadvocaten, geen strafrechtspleging. En zonder een goed functionerende strafrechtspleging, geen goede rechtsstaat.”

Wat de voorzitters betreft dient het kabinet zo snel mogelijk geld vrij te maken voor een investering in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand, om zodoende de “rechtsstaat weer in balans te brengen” na de reeds gedane investeringen in de rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de politie. “Wanneer het aantal strafrechtadvocaten in Nederland onder het minimum zakt, zal dit grote gevolgen hebben voor de volledige strafrechtspleging”, aldus de voorzitters.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top