Openbaar Ministerie: kwaliteit staat onder druk, meer geld is nodig

Delen:

26 mei Openbaar Ministerie Herman BolhaarHet Openbaar Ministerie heeft een ‘goed’ jaar achter de rug. Om ook in de toekomst mooie cijfers te kunnen laten zien, is er wel meer geld nodig.

Dat schrijft Herman Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaal, in het voorwoord van het Jaarbericht 2015, dat vandaag is verschenen. Daarin meldt hij dat de gestelde beleidsdoelstellingen zijn gehaald. Het OM behandelde in 2015 213.000 strafzaken, waarvan er bijna 97.800 door het OM zelf zijn afgedaan, het grootste deel via ZSM – het snelle afdoeningstraject buiten de rechter om. Daarnaast werden 48.500 dossiers van de politie in de opsporingsfase beoordeeld en 104.400 slachtoffers begeleid bij het strafproces.

Vorig jaar werden 1188 criminele samenwerkingsverbanden aangepakt. Er liepen in totaal 1765 opsporingsonderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. In 2015 is met 144 miljoen euro een recordbedrag aan crimineel vermogen afgepakt. Dat is meer dan de afgesproken 91 miljoen.

Tot zover de ronkende cijfers, want Bolhaar heeft ook zorgen: de kwaliteit en het prestatievermogen van het OM staan, net als vorig jaar, ‘onder zware druk’. Er zijn ‘meerjarige investeringen nodig om de kwalitatieve fundering van het OM te versterken en te verduurzamen. Alleen dan kunnen we toekomst bestendig zijn’, schrijft Bolhaar. Een bedrag noemt hij niet.

Investeringen zijn nodig omdat de criminaliteit verandert. De geregistreerde ‘reguliere’ criminaliteit mag dan wel zijn afgenomen, delicten als oplichting, afpersing en bedreiging vinden steeds meer online plaats, waardoor het zicht op de ernst en omvang ervan ontbreekt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven