‘Openbaarheid van de rechtspraak in het geding bij drie wijkrechtbanken’

Van tientallen zittingen van wijkrechtbanken was niet bekend dat ze werden gehouden. Daarmee was de openbaarheid van rechtspraak in het geding, onthulde NRC.

Delen:

‘Openbaarheid van de rechtspraak in het geding bij drie wijkrechtbanken’ - Mr. online
Foto: Depositphotos

Het gaat om wijkrechtbanken in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. Dat zijn pilots die de afgelopen jaren zijn opgestart. Volgens NRC stonden bij zo’n 85 zaken de zittingen niet op de openbare rechtbankrol. “Daardoor wisten journalisten niet waar en wanneer zittingen van de wijkrechtbank plaatsvonden, terwijl dit wel zou moeten.” Volgens de krant is daarmee de openbaarheid van rechtspraak geschonden.

Geen ruchtbaarheid

In Eindhoven, waar de pilot in 2019 begon, werden aanvankelijk alleen ‘voorwaardelijk sepotzaken’ behandeld, en die hoeven volgens de wet niet openbaar te zijn. Van de zaken die wél openbaar hadden moeten zijn, hebben er 26 niet op de rol gestaan, inventariseerde NRC. De projectleider in Eindhoven laat weten dat de wijkrechtbank ‘geen ruchtbaarheid’ aan de zittingen wilde geven, omdat – meer dan bij gewone rechtbanken – persoonlijke omstandigheden van de verdachte uitgebreider aan de orde komen. Toen zittingen van de wijkrechtbank wél op de rol zouden worden geplaatst, waren er problemen met het automatische systeem – waar men pas maanden later achter kwam. “We zijn onvoldoende alert geweest”, zegt een woordvoerder van de rechtbank Oost-Brabant tegen de krant. Sinds oktober 2021 staan zittingen van de wijkrechtbank Eindhoven wel op de rechtbankrol.

Praktische redenen

Ook de meeste van de veertig zittingen (wijkrechtbank Rotterdam) en acht zittingen (Amsterdam), waarin twintig zaken werden behandeld, hadden op de rechtbankrol moeten worden gezet. Dat is niet gebeurd om ‘praktische redenen’. In Rotterdam was het een ‘apart project’ van de rechtbank, waardoor “de zittingslijsten niet via de reguliere weg worden aangeleverd”. De rechtbank Rotterdam verklaart dat het “nooit de intentie is geweest deuren te sluiten”. Vanaf begin maart zet Rotterdam de zittingen van de wijkrechtbank wel op rol. De rechtbank Amsterdam zegt dat vanaf mei te gaan doen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven