Openbare-orderecht valt in de prijzen

Delen:

15 juli Openbare orderechtMichel Vols, adjunct-hoogleraar openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Gratama Wetenschapsprijs gewonnen voor zijn onderzoek naar de aanpak van ‘neighbours from hell’ – zeer asociale en overlast gevende mensen.

Het recht moet volgens Vols niet alleen geschillen beslechten maar ook problemen oplossen. In zijn onderzoek ontwikkelt hij samen met woningcorporaties en politieambtenaren oplossingsgerichte methoden om overlast aan te pakken. Vols analyseert met econometristen grote hoeveelheden rechtszaken om zo te kunnen voorspellen wanneer een rechter besluit om een overlastgever uit zijn woning te zetten. Ook onderzoekt hij hoe rechters in Nederland slimmer gebruik kunnen maken van inzichten uit de gedragswetenschappen. Hierbij is de balans van belang tussen het effectief aanpakken van verstoringen van de openbare orde en de eerbieding van mensenrechten van overlastgevers én slachtoffers.

De Gratama Wetenschapsprijs bedraagt 25.000 euro en dient door de winnaar te worden besteed aan een doel dat bijdraagt aan zijn of haar verdere wetenschappelijke ontplooiing. Vols is van plan om de prijs te gebruiken voor verder onderzoek naar problem-solving courts.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven