Openhartig en kwetsbaar

‘Uit het leven van een officier van justitie’ en ‘Het indringende verhaal van een bevlogen officier’ staat op de kaft van 'Familiezaken' van Gabriëlle Hoppenbrouwers. Strafrechtadvocaat Frank van Ardenne, die het boek voor Mr. las, had wat meer OM en wat minder privézaken verwacht.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Familiezaken is een prettig leesbaar boek. Er zijn niet heel veel boeken geschreven door officieren van justitie. Het eerste boek van een officier van justitie dat ik ooit las was het legendarische Studenten, moordenaars en ander volk van mr. J.J. Abspoel. Anders dan Abspoel geeft Gabriëlle Hoppenbrouwers vooral een blik in haar privéleven. Aan bod komen haar jeugd en het gezin waarin zij opgroeide, haar huwelijk en echtscheiding, haar zoon en een nieuwe, inmiddels gestrande relatie, maar vooral het overlijden van haar broer door een ernstige ziekte. Deze onderdelen staan in mijn beleving centraal in haar boek en worden ‘gelardeerd’ met strafzaken die de auteur als pers- of zaaksofficier van justitie hebben aangegrepen. Het betreft vooral zeden- en verkeersstrafzaken met een enorme impact op de verdachten, slachtoffers en in sommige gevallen de nabestaanden. Een enkele fraudeur, in dit geval van een woningcorporatie, krijgt er van haar in het boek ook nog even extra ‘van langs’.

Hoppenbrouwers toont zich een bevlogen officier die − en dat is in deze tijden verheugend – voorstander is van straffen op maat. Zij is oprecht geïnteresseerd in de mens achter de verdachte. Het blijft helaas onbesproken hoeveel ruimte daar van hogerhand nog voor wordt geboden in deze tijden van efficiency, productie en procesprotocollen.

Autobiografie

Wat ik meer had verwacht in het boek (nu het door de uitgever zo nadrukkelijk wordt gepresenteerd als een boek van een officier van justitie, maar dat is wellicht beroepsdeformatie van mijn kant) zijn de inhoudelijke aspecten van het werken op een parket van het OM. Hoe leid je een opsporingsonderzoek, hoe verloopt het contact met de politie en hoe komt een strafeis tot stand et cetera. Maar wellicht lezen wij dat in deel 2. Haar boek heeft meer weg van een autobiografie, waar de titel ‘Familiezaken’ al op lijkt te wijzen. Hoppenbrouwers is immers officier van justitie in strafzaken en houdt zich als officier niet bezig met het familierecht. Sommige strafzaken waaraan zij refereert hebben wel grote gevolgen voor de familie van de verdachte, maar dat is niet de rode draad van het boek. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het was niet wat ik van het boek verwachtte. Het is wel krachtig en knap om je als mens met een publieke functie zo openhartig en kwetsbaar te presenteren.

Indrukwekkend en bewonderenswaardig is de wijze waarop Hoppenbrouwers tijdens het ziekteverloop van haar broer nimmer van zijn zijde is geweken en hem daarmee tot grote steun was. Het boek is wellicht (onbewust) geschreven om een loodzware periode af te sluiten en om te laten zien − voor wie het nog niet wist − dat officieren ‘ook maar gewoon mensen zijn’ met in dit geval een bijzondere en relevante baan.

Frank van Ardenne is advocaat bij van Ardenne & Crince le Roy Advocaten in Rotterdam.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top