Opnieuw toetst NOvA programma’s van partijen op rechtsstatelijkheid

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft wederom een commissie ingesteld die de conceptverkiezingsprogramma’s gaat toetsen op hun rechtsstatelijk karakter. De commissie bestaat uit advocaten en juristen en staat weer onder leiding van Willem van Schendel, voormalig vicepresident van de Hoge Raad.

Delen:

Opnieuw toetst NOvA programma’s van partijen op rechtsstatelijkheid - Mr. online
Foto: Depositphotos

De commissie zal de conceptverkiezingsprogramma’s van bestaande en nieuwe politieke partijen beoordelen op de minimale eisen van rechtsstatelijkheid. Het gaat hierbij om een effectieve toegang tot een onafhankelijke rechter, bescherming van elementaire grondrechten en of de overheid zelf zich aan de regels houdt. De commissie zal zo concreet mogelijk beoordelen wat de plannen die de partijen in hun verkiezingsprogramma’s ontvouwen voor de effectieve rechtsstaat betekenen. Deze toetsing is overigens niet uitputtend: een programma dat deze snelle toetsing ‘doorstaat’, verwerft daarmee nog niet het keurmerk ‘rechtsstatelijk’. Hooguit kan worden gezegd dat de tekst van het betreffende programma op de onderzochte punten naar het oordeel van de commissie boven de gestelde minimumnorm blijft.

Extra handvat

De toetsing van de commissie moet de kiezer in aanloop naar de verkiezingen een extra handvat bieden om tot een afgewogen keuze te komen. Eerdere doorlichtingen van de commissie hebben een belangrijke inhoudelijke bijdrage geleverd aan de verkiezingsdebatten, aldus de NOvA. De verkiezingen worden gehouden op 22 november.

Begin november

Naast voorzitter Willem van Schendel bestaat de commissie uit secretaris François van Vloten en advocaten Channa Samkalden, Irma van den Berg, Robert Sanders, Thomas van Houwelingen-Boer en Jorg Werner. De commissie rechtsstatelijkheid verkiezingsprogramma’s streeft ernaar om begin november haar bevindingen met betrekking tot de verschillende verkiezingsprogramma’s te publiceren.

Eerdere commissies

Het is niet de eerste keer dat in aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen een commissie rechtsstatelijkheid verkiezingsprogramma’s werd ingesteld om de verkiezingsprogramma’s op rechtsstatelijkheid te toetsen. Dat gebeurde ook bij de verkiezingen van 17 maart 2021. Ook toen was Van Schendel voorzitter, met als leden François van Vloten (secretaris), Camillo Schutte, Channa Samkalden, Daan Hoefsmit, Elaine Mak en Irma van den Berg. Ook in 2012 en 2017 werd een dergelijke commissie ingesteld.

Rechtsstaat verzwakken

In 2017 bevatte 40 procent van de verkiezingsprogramma’s voorstellen die regelrecht met de rechtsstaat in strijd zijn, omdat zij inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter. Vrijwel alle verkiezingsprogramma’s bevatten toen één of meer maatregelen die de rechtsstaat kunnen verzwakken, zo bleek uit het rapport.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven