Oproep aan Isabel!

Delen:

In het Advocatenblad stond een advertentie van SDU Uitgevers die mijn aandacht trok. De helft van de pagina beslaat een foto van een lachende vrouw, 41 jaar, telefoon aan haar oor, subtiel opgemaakt, kek brilletje en smaakvolle blouse. Aan de ene schouder hangt een handtas, aan de andere schouder zie je een strakgespannen hengsel, dat ongetwijfeld aan een laptop-hoes is bevestigd. Vaag op de achtergrond een uit de kluiten gewassen tiener met een Ipod-snoertje bungelend uit zijn oren. Haar zoon? Hoe dan ook: deze dame is succesvol, daar is geen twijfel over mogelijk. ‘Good for her’, zou ik zeggen.

Waar het me om gaat is de tekst die SDU eronder heeft geplaatst. Ik zal er hier een stukje uit citeren:

‘Naast zelfstandig arbeidsrechtadvocaat is Isabel Knoop actief in de lokale politiek en verzorgt zij haar drie kinderen. Reizen doet ze met het openbaar vervoer. Ondernemende Advocaat van SDU Uitgevers raadpleegt zij dagelijks. …. Isabel kan zo het ondernemerschap moeiteloos combineren met haar drukke bestaan.’

Hoe doet zo’n mens het?, was mijn eerste gedachte. Advocaat met eigen kantoor, arbeidsrecht (dus een drukke praktijk in deze tijd van afmattende recessie), alleenstaande moeder van drie kinderen (van een vader geen enkel spoor: zíj verzorgt de kinderen). Dan reist ze ook nog eens met het openbaar vervoer (wat zoals we allemaal weten een dagelijkse beproeving is) en als klap op de vuurpijl zit ze dagelijks op internet om de website van SDU te raadplegen. Petje af!

In tweede instantie kwam ik in opstand. Dit is het type advocate dat ik regelmatig coach. En dan hebben ze vaak nog minder aan hun hoofd dan Isabel, omdat ze minder kinderen hebben, niet een eigen kantoor hoeven te runnen en op de fiets naar het werk gaan. Het kan gewoon niet Isabel!, zou ik haar willen toeschreeuwen. Ga nog twee jaar op deze manier tekeer en je zit zwaar overspannen thuis!

Wat wil SDU ons nu eigenlijk zeggen met deze boodschap: dat wij allemaal succesvolle wonder-advocaten/-ondernemers/-moeders worden als wij hun site dagelijks bezoeken? Dat is toch onzin! Als we allemaal op de manier van Isabel ons leven zouden gaan leiden, zouden we niet meer zulke leuke mensen zijn en 80% van ons zou het bovendien niet trekken. Wij willen helemaal geen Isabel worden SDU!

Ik ben Isabel gaan Googelen en wat blijkt: Isabel Knoop is -ondanks haar flitsende leven- nergens te vinden. Zou SDU deze supervrouw als een golem uit de klei hebben getrokken? Maar als dat zo is, dan is het dus niet waar dat Isabel Knoop elke dag de site van SDU raadpleegt. Wat moet ik daar dan van denken? Van de andere kant bracht het ook opluchting: wondervrouwen blijken niet te bestaan, die moet je verzinnen.

Voor het geval Isabel toch blijkt te bestaan, roep ik haar op om contact met mij op te nemen. Ik bied haar bij deze een kosteloos coaching-traject aan, want voorkomen is honderd keer beter dan genezen.

En voor alle andere advocaten die zichzelf wel eens voorbij rennen, hierbij een aantal tips voor een betere werk-prive-balans:

  • stel prioriteiten (zorg dat je werk af is, voordat je je laat verleiden door internet, Facebook en Wordfeud);
  • zeg op tijd NEE (weiger een nieuw dossier als je weet dat je er geen tijd voor hebt);
  • zorg goed voor je lichaam (eet gezond, slaap voldoende en beweeg);
  • neem je omgeving serieus: als zij vinden dat je te hard werkt, dan is dat meestal ook zo;
  • neem jezelf serieus: meestal voel je wel aan wanneer de balans naar de verkeerde kant doorslaat. Neem tijdig gas terug;
  • meer declarable uren draaien is niet per definitie goed voor je carrière;
  • werk als een team samen met je secretaresse;
  • zorg dat je voldoende dingen doet die je leuk vindt (vrienden, film, theater, creativiteit, een cursus, etc.);
  • zorg dat je regelmatig tijd hebt voor Me, Myself and I.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven