‘Opsporing Verzocht’ krijgt meer ruimte

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Diederik Greive. Foto Geert Snoeijer

Het Openbaar Ministerie verruimt de mogelijkheden om film- en fotomateriaal van verdachte personen te verspreiden via opsporingsprogramma’s als Opsporing Verzocht. Tot nu toe was dat alleen mogelijk om misdrijven op te lossen, maar vanaf 1 december kan dat ook om misdrijven te voorkomen.

Onvindbaar

De politie en het OM kunnen opsporingsberichtgeving ook gebruiken voor de waarheidsvinding. Denk daarbij aan een getuigen- of slachtofferoproep, maar ook aan het achterhalen van de identiteit van de verdachte. Ook voor de opsporing en aanhouding van niet-onherroepelijke veroordeelden kunnen beelden worden ingezet, bijvoorbeeld als iemand is veroordeeld tot een celstraf maar onvindbaar is. De Aanwijzing Opsporingsberichtgeving is daarvoor gewijzigd.

Ernstige schending

Voorzitter Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, is kritisch. “Dit wordt een zeer ernstige schending van mensenrechten en juist het OM moet daarvoor waken,” zegt hij tegen de NOS. “Zeker als ik hoor dat men misdrijven wil gaan voorkomen en mensen aan de schandpaal wil gaan nagelen op het internet, dan maak ik mij daar ernstige zorgen over.”

Scherper beeldmateriaal

Maar landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving Diederik Greive (OM) verdedigt de maatregel. “Politie en OM willen de aanwijzing effectiever maken. Met deze verruiming denken we nog meer zaken te kunnen oplossen,” aldus Greive. “Daarnaast heeft de techniek de afgelopen jaren niet stilgestaan. Wij krijgen steeds meer en steeds scherper beeldmateriaal. Dat willen we kunnen gebruiken, zonder de privacybelangen van slachtoffers uit het oog te verliezen.”

Tegen De Telegraaf zei Greive: “Je weet dat er overal camera’s hangen. Dan moet je niet gaan klagen als je een misdrijf pleegt en de beelden worden gebruikt.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top