Opvallend weinig faillissementen in oktober

De door de coronacrisis verwachte faillissementsgolf blijft vooralsnog uit, zo blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal faillissementen dat in oktober werd uitgesproken was zelfs het laagste van dit jaar.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Opvallend weinig faillissementen in oktober
Beeld: Depositphotos

De rechtbanken hebben in oktober 236 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 76 minder dan in september en 191 minder in vergelijking met oktober 2019 (een daling van respectievelijk 24 en 45 procent). Nog niet eerder dit jaar werden zo weinig faillissementen uitgesproken. De daling komt nadat in september voor het eerst sinds juli een stijging van het aantal faillissementen was te zien.

Opvallend

Vorige maand gingen 176 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 60 natuurlijke personen failliet. Het lage aantal faillissementen is met de coronacrisis in het achterhoofd opvallend te noemen, aldus de Raad voor de rechtspraak. In deze financieel zware tijden zou een stijging van het aantal faillissementen aannemelijk lijken. De oorzaak van de daling is niet onderzocht; de Raad vindt het dan ook nog te vroeg om conclusies te trekken.

Relevante omstandigheden

Wat wel opvalt is dat relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvragen;  het aantal faillissementsrekesten is de afgelopen periode opvallend laag. Bovendien is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken. Daaronder vallen ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt ertoe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij de daling van het aantal faillissementen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top