Orde waarschuwt advocaten: sta geen familieleden meer bij

De Nederlandse Orde van Advocaten roept advocaten op om geen rechtsbijstand te verlenen aan familieleden, goede vrienden, buren of directe collega’s, vanwege de “overduidelijke risico’s” die daar aan kleven.

Delen:

Depositphotos_99825074_S-7c0db0b2
beeld: Depositphotos

Volgens de NOvA kan het bijstaan van naasten de onafhankelijkheid in de uitoefening van het beroep in gevaar brengen. “De onderlinge verstandhoudingen, mogelijke emotionele betrokkenheid en eventuele bemoeienis vanuit de familie maken het lastig om voldoende afstand tot de cliënt te houden.”

Imagoschade

Ook al lukt het wél om emotioneel afstand te houden van de client, dan nog is het volgens de NOvA onverstandig om bijstand te verlenen aan iemand waarmee nauwe persoonlijke relaties bestaan. Een publieke discussie over de integriteit van de behandelde advocaat straalt af op de gehele beroepsgroep, aldus NOVA. Het advies is dan ook om deze discussie te vermijden zodat de beroepsgroep geen imagoschade leidt.

Onafhankelijkheid

Hoewel er geen rechtsregel is die bijstand aan familieleden verbiedt en bovendien het recht op vrije advocaatkeuze bestaat, doen advocaten die worden gevraagd een familielid bij te staan er volgens de Orde verstandig aan deze te adviseren naar een andere advocaat te gaan. Verleent een advocaat toch bijstand aan een nauwe persoonlijke relatie, dan kan hij in de knel komen met de kernwaarde onafhankelijkheid.

Publieke discussie

Dat bijstaan van familieleden tot publieke discussie kan leiden en het aanzien van de advocatuur kan schaden zal niemand ontgaan zijn. Het bekendste voorbeeld is Youssef Taghi, die werd ingeschakeld door zijn neef Ridouan Taghi. Youssef, wiens zaak volgende week inhoudelijk wordt behandeld, wordt ervan verdacht stelselmatig informatie te hebben doorgegeven aan vertrouwelingen van Ridouan Taghi. Sinds Youssef Taghi is opgepakt staat het thema ‘familieleden bijstaan’ op de advocatuurlijke agenda.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven