Orde wil diensten van advocaat vernieuwen

De Nederlandse Orde van Advocaten (Orde) wil de diensten van de advocatuur sterk vernieuwen en uitbreiden. Zo doet de Algemene Raad, het hoofdbestuur van de Orde, nog dit jaar een voorstel voor alternatieve honoreringsmethoden als experiment in de letselschade-praktijk.

Ook start de raad in 2008 een onderzoek naar belemmeringen die zowel de particulier als kleine ondernemer ondervinden bij het zoeken naar een advocaat. De Orde maakte dit bekend in haar jaarverslag van 2007, ‘Orde en burgerschap’, dat vorige week verscheen.

De Orde stelt dit jaar een projectgroep in van vrijdenkers voor vernieuwing en uitbreiding van de dienstverlening. In deze projectgroep zitten straks niet alleen advocaten. De Orde overweegt hiervoor ook vertegenwoordigers uit te nodigen van de Consumentenbond, Raden voor de Rechtsbijstand, Juridische Loketten en rechtsbijstandverzekeraars.

Elektronisch adviezen

Bij vernieuwing en uitbreiding van de dienstverlening denkt de Orde verder aan bij voorbeeld een grotere inzet van internet voor elektronische adviezen, aan een grotere rol voor mediation in de juridische dienstverlening en ook aan een plaats voor HBO-juristen hierin.

De Algemene Raad richt zich bij alle vernieuwingen op vier hoofddoelen, waarvoor ze in het jaarverslag tal van voorstellen doet:

  • vakbekwaamheid en dus ook morele professionaliteit van de advocaat;
  • toegang tot het recht in het algemeen en de advocaat in het bijzonder en op vernieuwing van dienstverlening;
  • toezicht op en handhaving van regels, klachtbehandeling en tuchtrecht;
  • bestuur van de Orde door de Algemene Raad zelf en door Raden van Toezicht, op informatievoorziening en communicatie.

Nieuwe leerstoel

Aan de basis van een verdere ontwikkeling van vakbekwaamheid ligt gedegen studie en analyse. Om die reden draagt de Orde met een nieuwe leerstoel bij aan de uitbouw van deze specifieke expertise aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel heeft als opdracht de organisatie van de juridische dienstverlening.

Dr R.C.H. (Rob) van Otterlo, hoofd Uitvoering & Dienstverlening op het landelijk bureau van de Orde, zal deze leerstoel in deeltijd bekleden. Samen met de hoogleraren advocatuur en sociale rechtshulp vormt hij een wetenschappelijk centrum. ‘Zij kunnen de Orde voeden met ideeën en wetenschappelijke publicaties’, aldus het jaarverslag.

Rechtshulp op peil

De Algemene Raad wil dat ons stelsel van overheidsgefinancierde rechtshulp voor minder draagkrachtige burgers op peil blijft. Bovendien moet de particuliere rechtsconsument ‘een voor zijn zaak geschikte advocaat kunnen inschakelen, ook degenen die boven de inkomensgrens zitten om voor gefinancierde rechtshulp in aanmerking te komen’.

Verplichte klachten- en geschillenregeling

De Algemene Raad wil een algemene klachten- en geschillenregeling verplicht stellen aan alle advocatenkantoren: ‘Elke ondernemer of beroepsorganisatie in ons land heeft immers de plicht consumenten op een fatsoenlijke manier te bejegenen. Dat geldt zeker ook voor het vertrouwensberoep advocaat.’ Nu is een niet bindende richtlijn van kracht. Vorig jaar telde ons land overigens 3.762 advocatenkantoren.

Pro actief toezicht

Bovendien wil de raad zich sterk maken voor een even modern als effectief toezicht op en handhaving van regels voor advocaten: ‘Het huidige toezicht is overwegend reactief. Het reageert grotendeels op klachten.’ De raad bepleit een pro actiever toezicht.

Bron: Nederlandse Orde van Advocaten

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven