OSR sleept Advocatenorde voor rechter

Delen:

De Nederlandse Orde van Advocaten is beschuldigd van belangenverstrengeling. De aanbesteding van de uitvoeringsorganisatie voor de nieuwe advocatenopleiding is oneerlijk verlopen volgens de verliezende partij OSR Juridische Opleidingen. In het kort geding hierover dat afgelopen vrijdag diende, stelt OSR dat de winnaar (een combinatie van de Radboud Universiteit Nijmegen en adviesbureau Dialogue) nauw betrokken is geweest bij de voorbereidingen van de aanbesteding en dus een kennisvoorsprong heeft gehad.

Deze twee partijen waren de enige inschrijvers op de opdracht van de Orde. OSR kreeg vorige maand te horen dat zij niet was gekozen. Directeur Marjan Bastiaan van OSR: “Wij hebben gewoon geen eerlijke kans gehad. De andere partij blijkt heel actief te hebben geparticipeerd in werkgroepen die de beroepsopleiding voorbereidden. Die groepen hebben bijvoorbeeld onder meer de eind- en toetstermen ontwikkeld. ‘De combinatie’ heeft daardoor een voorsprong gehad op de visie van de Orde over de opleiding. Of dit allemaal bewust of onbewust is gegaan, weet ik niet. Dat laten we maar in het midden.” OSR eist primair dat het alsnog wordt gekozen tot uitvoeringsorganisatie van de opleiding en subsidiair dat de beoordeling opnieuw wordt uitgevoerd.

Volgens de advocaat van Radboud en Dialogue Frederik van Nouhuys is het allemaal ‘much ado about nothing’. “Het gaat hier meer om suggesties en emoties. OSR is natuurlijk teleurgesteld.” Van Nouhuys stelt dat OSR ten onrechte suggereert dat er vanuit ‘de combinatie’ grote betrokkenheid is geweest in het voortraject. “De aanbestede uitvoeringsorganisatie staat namelijk los van de inhoud van de opleiding zelf.”

De Nederlandse Orde van Advocaten wil niet op deze zaak reageren zolang het nog onder de rechter is.

Aanstaande vrijdag doet de rechter waarschijnlijk uitspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven