Ouderen met dementie op stoel van de rechter

Delen:

Beeld: Depositphotos

Ouderen met dementie die een zitting naspelen en daarbij zelf de rol van rechter, officier van justitie, griffier en verdachte op zich nemen. Dat kon bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, waar drie rechters en enkele bodes met vijftien ouderen met dementie een rechtszaak nadeden. 

De bezoekers, die lijden aan verschillende vormen van dementie in verschillende stadia, bezochten de rechtbank in het kader van een dagbestedingsactivititeit van het verzorgingstehuis waar zij verblijven. Omdat ze door hun dementie onvoorspelbaar kunnen reageren kunnen ze geen reguliere zittingen bijwonen, aldus een woordvoerder van de rechtbank die bij de rechtszitting aanwezig was. Een medewerker van de bodedienst regelde daarom dat ze met de imitatiezitting toch een indruk konden krijgen van hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat. Oud-juristen waren er onder de bezoekers niet bij. 

Koekjes-diefstal

Aan de orde was een “casus diefstal van een pak koekjes”. Veroordeeld werd de ‘verdachte’ hiervoor niet. De ‘rechter’ kon dat niet over zijn hart verkrijgen: “Ik veroordeel hem niet, we biljarten altijd samen.” Na afloop herinnerde de bezoeker die de rol van verdachte speelde zich niet meer dat hij in de rechtbank was geweest, maar zijn langetermijngeheugen bleek nog goed. “Dit pak koekjes heb ik niet gejat want deze zijn niet te eten. Dat weet ik, want ik was vroeger bakker.”

Familielink

Het was de eerste keer dat de rechtbank Overijssel voor deze specifieke groep een bezoekersdag organiseerde. “Er worden wel eens zittingen nagespeeld voor basisschoolkinderen, ook bij andere gerechten, omdat zij wettelijk gezien niet bij een gewone zitting mogen zijn. Ook kwam er eens een klas jongeren met aandoeningen in het autistische spectrum. Wat voor al deze groepen geldt: het zijn uitzonderingen en er is een directe (familie)link met de rechtbank. Vaak is het familie van een collega, de collega neemt de organisatie dan op zich.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven