‘Overbelasting mensenrechtenhof alarmerend’

Delen:

De huidige overbelasting van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is alarmerend. Zij geeft aan dat de bescherming van de verdragsrechten in de rechtsordes van de lidstaten tekortschiet. Aan verbetering van deze situatie moet met hoge prioriteit worden gewerkt. Dat zei Geert Corstens, president van de Hoge Raad, vorige week in een gesprek met de Eerste Kamer ter voorbereiding van een beleidsdebat over het EHRM.

Corstens noemt het onterecht dat de te hoge werklast het EHRM zelf wordt verweten. “Het hof zou de lidstaten te weinig ruimte laten voor een eigen invulling van de verdragsbepalingen. Dergelijke kritiek gaat voorbij aan de werkelijke hoofdoorzaak van de werklast, namelijk dat er te veel EVRM-schendingen voorkomen in de verdragstaten.” Corstens stelt voor dat de lidstaten het hof te hulp komen door tijdelijk topjuristen aan het hof ter beschikking te stellen. Ook vindt hij dat de lidstaten waarvan de onderdanen het vaakst een beroep doen op het hof naar verhouding zouden moeten betalen. (bron: rechtspraak.nl)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven