Overheid verzuimt taak omtrent jeugdzorg in het strafrecht, aldus kinderrechter

Criminele jongeren blijven vaak verstoken van de hulp die ze eigenlijk nodig hebben. Veelal is de behandeling die de rechter oplegt niet beschikbaar of zijn er lange wachtlijsten.

Delen:

Depositphotos_209146382_S-d18ba94f
foto: Depositphotos

Dat meldt de NOS. Het komt veel voor dat de opgelegde hulp niet, of veel te laat, uitgevoerd. Op het journaal op NPO Radio 1 was Susanne Tempel te gast, kinderrechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. “Het gaat met name om behandelingen voor jongeren die forse problematiek hebben, die zij nodig hebben om te voorkomen dat zij nog vaker in de problemen komen met politie en justitie”, zegt zij.

Wachtlijsten

Tempel noemt het voorbeeld van een jongen die zijn buurjongen ernstig had verwond. De rechter had een behandeling opgelegd, waar alle betrokkenen inclusief het slachtoffer volledig achterstonden. Toch kwam de behandeling uiteindelijk niet van de grond, en bleek de dader maanden later al die tijd gewoon thuis te hebben gewoond – in de omgeving van het slachtoffer.

“Het heeft vaak te maken met wachtlijsten, en soms ook dat bepaalde behandelingen uiteindelijk niet beschikbaar zijn”, vertelt Tempel op de radio. Zo is in haar eigen regio in de forensische ggz-zorg voor jongeren al jarenlang geen hoofdbehandelaar.

Second best

De rechter heeft weinig mogelijkheden om hierop in te spelen: een bepaald geval vraagt gewoon om een bepaalde behandeling. Hierbij laat de kinderrechter zich adviseren door psychiaters, psychologen en de Raad voor de Kinderbescherming. Er worden wel alternatieven gezocht, maar dan wordt niet zorg geleverd die eigenlijk benodigd is: second best, zegt Tempel. “En daarmee doe je de verdachte, maar uiteindelijk ook de samenleving, tekort.”

Maatwerk

Op dit punt verzuimt de overheid haar taak, vindt Tempel. “Als rechter lever je het maatwerk dat nodig is. Daar hoort een straf bij, maar bij heel veel jongeren ook een behandeling.” Blijft die behandeling uit, dan is de kans op recidive veel groter doordat de jongere zich de verkeerde kant op blijft ontwikkelen.

Preventie

Preventie is in het jeugdstrafrecht nog veel belangrijker dan bij volwassenen, waarbij ook vergelding een grote rol speelt. “De pedagogische kant is dat je ervan uitgaat dat de jongere nog moet leren, nog niet is uitontwikkeld. Daarom is een behandeling vaak een belangrijk onderdeel van de straf.”

In Nieuwsuur is vanavond een reportage te zien over de tekortschietende jeugdzorg in het strafrecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven