Pak mijn Nederlandse nationaliteit niet af

Delen:

Onlangs zat ik een vergadering voor in de Nederlandse Club van New York. Een kleine honderd Nederlanders dromde samen in de grote zaal. Sommige van hen wonen al meer dan 40 jaar in de stad. “Wij willen niet dat de gedoogde regering onze Nederlandse nationaliteit afpakt”, riep een mevrouw emotioneel. De avond was belegd om te praten over een wetsvoorstel uit de koker van minister Donner, waarin het bezit van een dubbele nationaliteit verder wordt ingeperkt. In de toekomst vervalt de Nederlandse nationaliteit van rechtswege wanneer een Nederlander bijvoorbeeld Amerikaan wordt. Bovendien vervalt ook de Nederlandse nationaliteit van de kinderen in een dergelijk geval. In het panel zat een Nederlandse advocaat. Zij kon de goegemeente uitleggen dat mocht het voorstel wet worden, het in elk geval geen terugwerkende kracht zal hebben. De Nederlanders bleven woedend. Misschien is de opstandigheid van de Occupy Wallstreet beweging besmettelijk, maar een man stelde voor om een petitie op te stellen. “Ze weten daar in Den Haag niet waar ze het over hebben. Hoe kan men denken dat we niet loyaal aan Nederland zijn, wanneer we ook Amerikaan worden?” Er waren drie Tweede Kamerleden in New York op werkbezoek en zij waren ook naar de bijeenkomst gekomen. “Jullie hebben gelijk. De wetgever heeft niet goed nagedacht over de positie van Nederlanders in het buitenland. Wij zullen wijzigingsvoorstellen gaan maken.” De tekst van het wetsvoorstel en de toelichting is toegeschreven op migranten die in Nederland wonen en Nederlander willen worden. Zij zijn voortaan verplicht hun oorspronkelijke nationaliteit af te staan, tenzij hun land van herkomst da onmogelijk maakt. Wie Nederlander wil worden, moet loyaal aan Nederland zijn en mag niet van twee walletjes eten. Vanwege het gelijkheidsbeginsel geldt dat principe nu ook voor Nederlanders in het buitenland. Zij kunnen soms een goede praktische reden hebben om eveneens een ander nationaliteit aan te nemen. Bijvoorbeeld in Mexico kun je als buitenlander geen huis kopen. In Amerika moet je enorm veel sucessierechten betalen wanneer je erft van je echtgenoot die de Amerikaanse nationaliteit heeft. Als een Nederlander in een dergelijke situatie ervoor kiest ook Mexicaan of Amerikaan te worden, wil dat nog niet zeggen dat hij zich geen Nederlander voelt. Waarom moet de wet weer zo navelstaarderig op Nederland gefocused zijn? Er spreekt een angst uit voor het buitenland. De voorzitter van de VVD in New York bracht het helder onder woorden: “Hier spreekt Wilders weer en de VVD en het CDA zijn te bang om er tegen in te gaan. Dit is geen liberale wet.”

Na de avond in de Nederlandse club stelde een kleine afvaardiging van de Nederlandse gemeenschap een petitie op. Met behulp van een Nederlandse advocaat uit Amsterdam en een Nederlandse advocaat in New York werd er vragen/antwoorden over de tekst van het wetsvoorstel geformuleerd. De petitie staat op www.NederlanderBlijven.com en heeft in no time al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld. Tekent u ook?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven